Hlavní obsah

Čínští policisté v Sin-ťiangu zastřelili dva Ujgury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Policisté ve městě Urumči v neklidné ujgurské oblasti Sin-ťiang v severozápadní Číně v pondělí zastřelili dva Ujgury. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na čínské sdělovací prostředky. Třetí Ujgur byl zraněn.

Foto: China Daily, Reuters

Demonstrující ujgurská žena křičí na čínské policisty.

Článek

Střelba se ozývala z muslimské části ujgurské metropole Urumči. Policisté současně vytlačili z orientálního tržiště několik stovek lidí. "Zaslechl jsem zvuky připomínající sérii výstřelů... Vzápětí jsem spatřil lidi utíkat," řekl agentuře AFP nejmenovaný Ujgur.

Po jejich vytlačení začala policie blokovat přístupové ulice k tržišti. Agentura AP napsala, že po zuby ozbrojení policisté se vrhli na jednoho muže, do něhož kopali a tloukli ho. Důvod incidentu ale znám není. Podle reportéra hongkongského rádia RTHK byli poblíž Bílé mešity zabiti dokonce tři Ujgurové. Potvrzena je smrt dvou. Postřeleni měli být také dva příslušníci policie. Podle dalších informací pálili policisté do skupiny ujgurských mužů, kteří příslušníky pořádkových sil napadli ozbrojeni noži a holemi.

Srážky muslimskými Ujgury a čínskými Chany si podle oficiálních údajů vyžádaly 184 mrtvých a 1680 zraněných. Ovšem zahraniční proujgurské zdroje odhadují počet mrtvých, většinou Ujgurů, na několik tisíc. V nemocnicích zůstává kolem 900 lidí, z nichž 74 zatím ještě boj o život zcela nevyhrálo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám