Hlavní obsah

Silné zemětřesení vyhnalo z domovů přes 400 000 Číňanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 400 000 lidí opustilo své domovy po zemětřesení, které ve čtvrtek zasáhlo jihozápadní Čínu. Jeden člověk při něm přišel o život, tisíce domů byly zničeny. S odvoláním na čínská státní média to napsala agentura AP. Při zemětřesení o síle šesti stupňů Richterovy škály, které zasáhlo provincii Jün-nan, utrpělo 325 lidí zranění, z toho 24 zranění vážná, uvedla agentura Nová Čína.

Článek

Místní televize vysílala záběry vystěhovaných lidí, kteří spali pod širým nebem nebo v provizorních stanech mezi hromadami suti. Podle AP opouštějí lidé po zemětřesení často i nepoškozené domy, protože se obávají následných otřesů. Těch přišlo po čtvrtečním zemětřesení ještě osm, poslední z nich o síle 5,2 stupně Richterovy stupnice.

Jeden z pracovníků velícího centra záchranných prací sdělil, že výše škod je stále posuzována, ale že nepředpokládá nárůst počtu obětí. Je však prý možné, že budou objeveny další zřícené budovy v odlehlejších horských regionech.

Agentura Nová Čína uvedla, že bylo zničeno 18 000 domů a dalších 75 000 otřesy poškodily. Vláda do oblasti vyslala více než 1000 policistů a vojáků a také 5000 stanů. Na pomoc zatím Peking vyčlenil asi 5,56 miliónu dolarů (104 miliónů korun).

Provincie Jün-nan leží v oblasti, kde je výskyt zemětřesení častý. V roce 1988 si zemětřesení o síle 7,1 stupně Richterovy škály v této provincii u hranic s Barmou vyžádalo více než 930 obětí. Jün-nan hraničí také s provincií S'-čchuan, kde v loňském roce po zemětřesení o síle 7,9 stupně zůstalo téměř 90 000 mrtvých nebo pohřešovaných lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám