Hlavní obsah

Českého turistu na Kamčatce zachraňoval vrtulník

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jekatěrinburg

V dramatickou záchrannou akci se změnila horolezecká expedice pěti Čechů a jednoho Slováka na Kamčatskou sopku Tolbačik (3 682 m n. m.). V noci na čtvrtek začal mít jeden z členů výpravy, devětadvacetiletý muž z České republiky, potíže s dýcháním provázené bolestmi na hrudi.

Článek

Kolegové pomohli nemocnému sestoupit z nadmořské výšky 1500 metrů do výšky tisíce metrů, kde postavili stan a zalarmovali kamčatské Centrum pro oběti katastrof.

Záchranáři Čecha dopravili vrtulníkem do oblastní nemocnice, kde však chyběl pro ošetření horolezce dostatečný počet lékařů a vyhovující vybavení. Proto zajistili jeho urgentní letecký převoz do krajské nemocnice v Petropavlovsku.

„V Bystrinské oblastní nemocnici v obci Esso, kam horolezce nejprve dopravili, nebyl dostatek sil ani prostředků, aby mu byla poskytnuta dostatečná lékařská pomoc,“ řekla ruské agentuře RIA Novosti Olga Michajlovová z Hlavní správy Ministerstva pro mimořádné situace (MMS) Kamčatského kraje.

Během záchranné operace se podle ní ukázalo, že česko-slovenská skupina vyjela do hor bez pojištění. To však Právu popřel zdroj na českém ministerstvu zahraničí. „Celá ta skupina má normální pojištění u některé z českých pojišťoven,“ uvedl.

Spor o pojistné

V tiskovém odboru ministerstva zahraničí upřesnili, že oba převozy organizoval český generální konzulát v Jekatěrinburgu. „Šlo to oklikou přes Moskvu, náš generální konzul Miroslav Rameš byl celou noc na telefonu a pak byl u muže na návštěvě v nemocnici,“ informovalo pro Právo ministerstvo.

„Skupina dorazila na Kamčatku 20. června. Přitom se ale nikde neregistrovali a neupozornili MMS o chystané výpravě,“ prozradila Michajlovová.

Mladý muž měl podle ministerstva bolesti hrudi a krku a trpěl dýchavičností. Lékař výpravy měl podle Michajlovové podezření, že má na plicích vodu. Podle informací z ministerstva lékařská vyšetření ukázala, že se mu z dosud neznámých příčin dostal vzduch do mezihrudí, což mu ztěžovalo dýchání. Je mimo ohrožení života a nadále zůstává hospitalizován v petropavlovské nemocnici.

Tolbačik je masivní, 3 682 metrů vysoká aktivní sopka, která se naposledy probudila k životu v letech 1975–76. Šlo o jednu z šesti nejsilnějších známých erupcí na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám