Hlavní obsah

Američané sledují první Kimovu loď

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Tichomoří začala první operace, při níž americké námořnictvo podle nové rezoluce OSN sleduje pohyb severokorejské lodi s cílem zjistit, jestli porušuje zákaz vývozu zbraní, nebo se pokusí dovézt zásilku pro raketový a jaderný program Severní Koreje (KLDR).

Článek

S odvoláním na činitele Pentagonu to napsala agentura Bloomberg. Podle dostupných informací loď Kang Nam, která patří do okruhu plavidel, které již zbrojní zásilky v minulosti vezly, vyplula ve středu ze severokorejského tichomořského přístavu podél čínských břehů.

Mezitím šéf Pentagonu Robert Gates oznámil, že pro případ, že Severní Korea vyzkouší další raketu dlouhého doletu nad Tichým oceánem, nařídil posílit raketovou obranu Havaje mobilním systémy THAAD a plovoucím radarem.

Japonský list Jomiuri Šimbun předtím s odvoláním na vojenské zdroje napsal, že KLDR může vypálit střelu Tepodong-2 směrem k Havajským ostrovům už počínaje 4. červencem, kdy je státní svátek USA. Odhadovaný dosah střely je šest tisíc km, ale ostrovy jsou ještě dál.

Na nebezpečí chemické munice Kimova režimu upozornila pro případ konfliktu nevládní organizace International Crisis Group (ICG). Podle ní má až pět tisíc tun yperitu, fosgenu a dalších bojových plynů, které může dopravit dalekonosným dělostřelectvem a raketami.

Pchjonjang rozmístil kolem 600 raket typu scud schopných zasáhnout celý jih a 320 střel Rodong, jež doletí až do Japonska, odhaduje ICG.

Reklama

Výběr článků

Načítám