Hlavní obsah

Čínská barmanka ubodala úředníka, který po ní chtěl sex, teď je z ní hrdinka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Do panteonu zbojníků a lidových hrdinů vstoupila čínská číšnice z karaoke baru, po které vyžadoval vládní činitel sex. Když nesouhlasila a on ji nechtěl pustit, vzala do ruky nůž. A pobodaný vládní úředník zemřel. Čínský lid však ženu vnímá jako oběť. I soud ji v úterý zprostil podle BBC obvinění z vraždy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Trest nedostala ze čtyř důvodů: použila sice nepřiměřenou sílu, avšak na svou legitimní obranu, má omezenou trestní odpovědnost, sama se přihlásila policii a protistrana se dopustila těžké chyby," upřesnil soudní zdroj, který odmítl sdělit agentuře AFP své jméno. Dívce přitom hrozil trest smrti.

Jednadvacetiletá Teng Jü-ťiao se minulý měsíc sama přihlásila na policii krátce poté, co nožem na ovoce pobodala třiačtyřicetiletého Tenga Kuej-ta. Muž zastihl dívku v prádelně lázní Pa-tung v provincii Chu-pej, několik pater pod barem, kde pracovala. Požadoval po ní sex. Když odmítla, zatlačil ji na pohovku a nechtěl ji pustit. Číšnice se začala bránit nožem na ovoce, který měla v tašce.

Komunistický funkcionář Teng Kuej-ta, který řídil místní vládní úřad pro podporu podnikání, svým zraněním později podlehl.

O ženě začali lidé okamžitě psát básně a skládat písně, vidí v ní oběť, jež se vzepřela nespravedlnosti. S nezvyklými sympatiemi vůči obviněné o případu informují i čínské státní sdělovací prostředky.

V úterý soud dospěl k závěru, že žena nespáchala vraždu.

V úterý soud dospěl k závěru, že žena nespáchala vraždu.

Její popularita je dalším důkazem nespokojenosti a hněvu nad způsobem, jakým někteří čínští státní činitelé, představitelé vládnoucí komunistické strany či příslušníci bezpečnostních sil zneužívají svou moc a postavení. Obdobný projev veřejných sympatií vyvolal případ mladíka, jenž zabil šest policistů v Šanghaji, kteří ho ponižovali a týrali při výslechu poté, co přišel nahlásit ztrátu bicyklu.

Reklama

Výběr článků

Načítám