Hlavní obsah

Pod antarktickým ledem leží druhé Alpy

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci na Antarktidě poprvé dopodrobna zmapovali horský terén stovky a tisíce metrů pod povrchem ledu pokrývajícím kontinent. Uvedla to studie v magazínu Nature, podle níž je masiv s nejvyšší horou v centrální části Antarktidy podobný Alpám.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Radarová měření odhalila, že nejvyšší hora Antarktidy se tyčí 2434 metrů nad mořem, což je o 832 metrů výše než Sněžka. Gamburcevovo pohoří táhnoucí se 1200 kilometrů od východu v centrální části ledového kontinentu svými příkrými stěnami a údolími připomíná Alpy. Oproti tomu je na východě horský povrch mírnější.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

O pohoří, díky němuž je povrch Antarktidy v jejím středu mírně vyklenut, se vědělo, až dosud ale měli vědci jen matnou představu o jeho skutečných rozměrech a podobě. První mapy povrchu oblasti sice vznikly už v sedmdesátých letech, podle profesora Martina Siegerta z univerzity v Edinburghu se toho však dosud o morfologii antarktických hor vědělo méně než o povrchu Marsu.

Nové mapy v měřítku 1:140 vznikly na základě průzkumů mezi lety 2004 a 2008.

Vědci se domnívají, že led pokrývající Antarktidu, má svůj původ právě při Gamburcevově pohoří. Tvar hor pod ledem naznačuje, že vznikly před více než 34 milióny let v mnohem teplejším klimatu, než panuje dnes. S postupným ochlazováním během následujících 20 miliónů let led postupoval stále níž, dokud asi před 14 milióny let nepokryl celý kontinent. V současnosti je ledová vrstva v některých místech silná přes tři kilometry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám