Hlavní obsah

KLDR chystá další raketu, tentokrát prý může zasáhnout Aljašku

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Severokorejská armáda chystá další testy raket. Na odpalovací rampu přepravuje raketu dlouhého doletu. Informovaly v pondělí jihokorejské deníky. Podle expertů může být střela odpálena během dvou týdnů. KLDR tak dále stupňuje napětí, před týdnem provedla pokusný jaderný výbuch a vypálila šest balistických střel krátkého doletu. Chystaná raketa ale může mít dolet až šest tisíc kilometrů a mohla by tak ohrozil i Aljašku.

Článek

Jihokorejská agentura Jonhap v sobotu oznámila, že Severní Korea se zřejmě připravuje odpálit raketu dlouhého doletu, která by teoreticky mohla zasáhnout i oblast amerického státu Aljaška.

Podle deníku Čungang Ilbo už přepravil raketu o víkendu vlak z továrny poblíž Pchjongjangu do lokality Dongčang-ri na severozápadě země. List se přitom odvolává na informace, které získal od neupřesněných zpravodajských zdrojů. Má jít stejnou raketu, kterou KLDR vypálila 5. dubna s cílem vynést satelit. Zprávu obdobného obsahu přinesl i další jihokorejský list Tong-A Ilbo.

Foto: Reuters

Severokorejská raketová střelnice Musudan-ri s raketou dlouhého doletu na rampě. Jde o nosič vypálený 5. dubna.

Satelitní snímky Severní Koreje ukázaly také pohyb na raketové střelnici Musudan-ri na východním pobřeží země, uvádí americké televize ABC. Čerpá z nedělních údajů amerického ministerstva obrany. Na snímcích jsou vidět přesuny vozidel v oblasti, z níž jsou vypouštěny rakety dlouhého doletu s tím, že to může znamenat brzký start.

Pchjongjang čelí kvůli jadernému testu silnému tlaku mezinárodního společenství. Jižní Korea oznámila, že se přidá k americké iniciativě a bude také prohledávat podezřelé lodě mířící do KLDR. Na to Pchjongjang pohrozil vojenskou akcí. Odpalování raket označuje za jeden z prvků sebeobrany. 

Foto: Yuriko Nakao , Reuters

Americké stíhací letouny F-22 Raptor nad Okinawou

Tvrdý postoj USA zahrnuje přesun posil

O víkendu už v japonské Okinawě přistály nejmodernější americké stíhací letouny F-22 Raptor pro ochranu oblasti.Ve vzdušném prostoru Severní Koreje mohou být do půl hodiny od startu.

Americký ministr obrany Robert Gates o víkendu v Singapuru řekl: "Neakceptujeme Severní Koreu jako stát s jadernými zbraněmi. Nebudeme stát nečinně, když si Severní Korea vytváří schopnost zničit jakýkoli cíl v oblasti nebo nás." 

Napětí na poloostrově

Na Korejském poloostrově přitom už týden panuje mimořádně vysoké napětí vyvolané druhým severokorejským jaderným testem, odpálením série raket krátkého doletu. Pchjongjang navíc ve středu oznámil, že se necítí být vázán dohodou o příměří s Jižní Koreou z roku 1953.

V neděli zveřejnily Spojené státy a Japonsko návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která severokorejský jaderný test odsuzuje a vyzývá ke zpřísnění sankcí, jež byly na Pchjongjang uvaleny po první jaderné zkoušce v roce 2006 a které počítaly s omezeným obchodním a zbrojním embargem.

Jaderná krize s KLDR trvá od roku 2002
Krize se severokorejským jaderným programem naplno propukla v roce 2002, kdy se ukázalo, že KLDR porušila dohodu z roku 1994 a tajně produkovala plutonium pro jaderné zbraně, i když se výměnou za mezinárodní pomoc zavázala neprovozovat grafitové reaktory.
Šestistranné rozhovory o programu za účasti Severní Koreje, Jižní Koreje, Číny, Japonska, Ruska a USA byly zahájeny v roce 2003 s cílem přimět KLDR, aby se vzdala svého jaderného programu výměnou za energetickou a potravinovou pomoc. Během rozhovorů KLDR Američanům oznámila, že má už šest jaderných pum.
V říjnu 2006 KLDR oznámila, že provedla podzemní jaderných výbuch. O úspěšnosti testu ale USA pochybují.
Pchjongjang v roce 2007 přistoupil na to, že odstaví reaktor v Jongbjonu a zpřístupní informace o všech svých jaderných zařízeních. Výměnou za to měla Severní Korea získat energetickou pomoc v podobě miliónu tun topného oleje a výmaz z amerického seznamu zemí podporujících terorismus. V roce 2008 začala dohoda po dlouhých tahanicích platit, KLDR zlikvidovala chladící věž v Jongbjonu.
V lednu 2009 KLDR oznámila, že si zachová své jaderné zbraně tak dlouho, dokud Spojené státy budou vlastním jaderným arzenálem podporovat Jižní Koreu.V dubnu vypustila raketu dlouhého doletu a květnu provedla druhý jaderný test.

Test

Reklama

Výběr článků

Načítám