Hlavní obsah

V Barmě se zřítil chrám starý 2300 let, v troskách hledají diamant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún
Aktualizováno

U barmského Rangúnu se v sobotu zřítil buddhistický chrám Danok starý 2300 let, který se pokoušeli vojáci a vesničané opravit. Šest lidí zemřelo, další se pohřešují.

Foto: Soe Zeya Tun, Reuters

Trosky chrámu Danok v Dale na jižním okraji Rangúnu

Článek

Chrám sloužil jako schránka k uchování relikvií a byl silně poškozený. Vesničané a vojáci se ho pokoušeli opravit. Dva dny před zřícením v Barmě silně pršelo.

Trosky nyní procházejí úředníci a hledají diamant, který na vrcholek chrámu umístila při ceremoniálu na začátku května manželka velitele barmské junty Than Šweie. Diamant je ve tvaru poupěte a nyní leží v troskách mezi stavebním materiálem a zřícenou bambusovou konstrukcí.

Foto: Soe Zeya Tun, Reuters

Trosky chrámu Danok v Dale na jižním okraji Rangúnu

Barma má zhruba 48 miliónů obyvatel, jimž od roku 1962 vládne vojenská junta. Devět desetin Barmánců vyznává buddhismus.

Chrám byl před zřícením vysoký 35 metrů, nyní trosky sahají zhruba do deseti metrů. Budova byla loni poničena cyklónem Nargis, úřady ji opravvily a znovu otevřely, potřebovala ale další rekonstrukci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám