Hlavní obsah

Nálet Američanů usmrtil v Pákistánu 28 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Péšavár
Aktualizováno

Pravděpodobně americké rakety vypálené z bezpilotního letounu v sobotu zabily bezmála třicet lidí a další desítky zranily v oblasti kmenového území Severní Vazíristán při hranicích s Afghánistánem. Dalších jedenáct zahynulo po výbuchu nálože v Péšávaru na severozápadě Pákistánu. Informovala o tom agentura AP.

Článek

V Péšávaru, který je centrem neklidného pákistánského severozápadu, explodovala podle informací místní policie nálož z minometných granátů nastražená v automobilu. Výbuch zasáhl i okolo projíždějící autobus s dětmi, z nichž čtyři zemřely a další utrpěly zranění.

K útoku se doposud nikdo nepřihlásil, podle úřadů se jedná o odpověď islamistických bojovníků na nynější ofenzivu pákistánských ozbrojených sil v údolí Svát na severozápadě země. Za posledních 24 hodin zde při střetech pákistánské armády a Tálibánu zemřelo 47 povstalců a tři vojáci.

Americké rakety zasáhly v Severním Vazíristánu islámskou školu a auto, které jelo poblíž. Při útoku přišlo o život 28 lidí, údajně včetně dvou bojovníků původem z arabských zemí, z jakých ale není známo. Podle pákistánských výzvědných služeb se ozbrojenci chystali překročit hranice do Afghánistánu, aby se zde připojili k Tálibánu.  

Útok amerických bezpilotních letounů byl již třetí akcí tento měsíc, kdy americké bezpilotní letouny útočily raketami na území, kde má mít svůj hlavní stan šéf pákistánského Tálibánu Baitulláh Mahsúd, o němž se předpokládá, že je napojen na Al-Kajdu.
Od začátku loňského roku Spojené státy podnikly v Pákistánu asi 40 útoků raketami z bezpilotních letounů, většina z nich byla uskutečněna od září. Podle pákistánských zdrojů bylo při nich zabito přes 320 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám