Hlavní obsah

V Číně zatčen vůdce studentských protestů z roku 1989

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Někdejší vůdce studentského prodemokratického hnutí, které v červnu 1989 čínské úřady tvrdě potlačily, byl zatčen kvůli obviněním z podvodu. Oznámila to ve středu agentura agentura Reuters s odvoláním na rodinné příslušníky zadrženého.

Foto: Profimedia.cz

Studentské protesty v Pekingu v květnu 1989

Článek

Čou Jung-ťün byl zatčen po několika měsících, které strávil v utajené vazbě ve svém domě v Suej-ningu v jihozápadní provincii S'-čchuan. Čou má trvalý pobyt v USA, takže podle jeho příbuzných by jeho zatčení mohlo vyvolat neshody mezi Washingtonem a Pekingem.

Policie jej obvinila z podvodů, sdělil jeho bratr Čou Lin, který ale podrobnosti nezná. Neví ani, kdy by se Čou mohl podvodu dopustit, jelikož pobýval dlouhou dobu v USA.

Čouova partnerka Čang Jüe-wej označila obvinění za neodůvodněné. "Byl dlouhou dobu tajně zadržován - od té doby, co se loni pokusil vstoupit do Číny," připomněla. Dvojice žije v Kalifornii.

"Nejprve byl obviněn ze špionáže a politických zločinů, teď však přišli s obviněním z finančních podvodů," dodala.

Čou Jung-ťün jako student práv pomáhal v roce 1989 organizovat protesty autonomního svazu pekingských studentů. 4. června byl i na náměstí Tchien-an-men, kde armáda udusila demokratické hnutí. O život tehdy přišly stovky lidí.
Po několika letech strávených ve vězení nyní 41letý Čou utekl v roce 1993 do Spojených států. Když se o pět let později pokusil vrátit do vlasti, byl odsouzen ke třem letům "převýchovy prací". Do USA se vrátil v roce 2002.
Loni v září se znovu pokusil vstoupit na čínské území, a to z Hongkongu. Byl však zadržen. "Chtěl vidět svého otce, který je starý a nemocný," vysvětlila Čang Jüe-wej.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám