Hlavní obsah

Pákistán stojí na prahu humanitární katastrofy

Právo, CNN, BBC, Tomáš Loskot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm hodin na odchod dala v pondělí pákistánská armáda obyvatelům v oblasti údolí Svát na severozápadě země, kde pokračují boje se stoupenci Tálibánu. Domovy opustil až milión lidí a Pákistán se podle pozorovatelů ocitl na prahu humanitární katastrofy.

Článek

Vláda nezvládá zajistit masám zoufalých lidí přísun potravin, přístřeší ani lékařskou péči. Islámábád už proto požádal světovou veřejnost o humanitární pomoc, která by usnadnila zajistit množství vyčerpaných, traumatizovaných lidí, kteří museli opustit své domovy.

Lidé prchají na motorkách, oslících či pěšky. Armáda totiž v oblasti zakázala jakýkoli provoz civilních aut. Lidé prchají jen s tím nejnutnějším. „Vzali jsme si jen něco na sebe a jídlo. Spoléháme jen na Boha, protože nikdo jiný nám nepomůže,“ řekl agentuře AP jeden z běženců, který spolu s 18 příbuznými opustil město Mingora, metropoli Svátu.

Někteří z běženců proklínají Tálibán, jiní zas vládu, která podle nich zahájila ofenzívu na rozkaz USA. „Ukažte nás vašim pánům v Americe a sežeňte od nich peníze,“ citovala AP zlobu běženců.

Pákistánská televize už potvrdila případy rabování nedostačujících zásilek pomoci. Na televizních záběrech je vidět lidi utíkající s dekami a plechovkami, které vyrabovali z dodávky OSN. Policista úderem pažbou pušky snaží zastavit jednoho z nich, zatímco muž v tričku s logem agentury OSN pro uprchlíky přesvědčuje další, aby svůj lup vrátili. „Když jsou lidé zoufalí, těžko může překvapit, že se chovají takhle,“ řekla mluvčí agentury OSN Ariane Rummeryová.

Pákistánská armáda v pondělí oznámila, že se jí podařilo zničit hlavní štáb povstalců v hornaté oblasti Matt. Celkem prý jen o víkendu zabila až 200 povstalců. [celá zpráva]

Armáda má v oblasti včetně nových posil na 15 tisíc mužů. Proti nim ve Svátu stojí až 5000 bojovníků Tálibánu.

Pákistánská armáda zahájila ofenzivu před dvěma týdny s cílem vytlačit ozbrojence ze severozápadních okresů vzdálených pouhých sto kilometrů od hlavního města Islámábádu. Pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání oznámil, že armáda dostala rozkaz „islámské teroristy zcela odstranit“.

Foto: Reuters

Americký letoun zabíjel

Na severozápadě Pákistánu v pondělí také zahynulo nejméně osm lidí při útoku amerického bezpilotního letounu. Střely zasáhly bývalou vládní budovu na kmenovém území Jižního Vazíristánu, které je považováno za útočiště radikálů.

Spojené státy začaly používat bezpilotní letouny k útokům proti ozbrojencům v severozápadním Pákistánu při hranici s Afghánistánem zhruba před rokem. Od zásahů neopustily ani po příchodu prezidenta Baracka Obamy do úřadu a přes stížnosti pákistánské vlády.

Od začátku loňského roku zaútočily bezpilotní letouny USA v Pákistánu zhruba 40krát. Zemřelo při tom přes 300 lidí.

EU a Pákistán plánují summit

Evropská unie a Pákistán hodlají uspořádat svůj první summit 17. června v Bruselu. Oznámila to agentura Reuters. Termín je ale podle ní zatím provizorní. „EU chce posílit civilní vládu Pákistánu tím, že jí projeví pevnou podporu na nejvyšší úrovni,“ řekl Reuters nejmenovaný zdroj .

Podle jeho informací bude na programu jednání summitu boj proti terorismu, posílená spolupráce v oblasti práva a způsoby, jak zlepšit vzájemné obchodní vztahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Pákistánské letectvo vytáhlo proti Tálibánu

Pákistán v úterý zahájil leteckou ofenzívu proti povstaleckém hnutí Tálibán. Armádní letadla útočila na pozice rebelů v okrese Buner necelých sto kilometrů od...

Výběr článků

Načítám