Hlavní obsah

Karáčí opanovalo násilí, město prý chtěli ovládnout islámští radikálové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karáčí
Aktualizováno

V přestřelkách na jihu Karáčí zemřelo během dvou dnů 34 lidí, uvedla v pátek agentura AP. Dalších padesát osob bylo zraněno. Vlnu pouličního násilí odstartovala ve středu vražda dvou politiků z Národního hnutí muhadžírů (MQM), které město ovládá.

Foto: Reuters

Hořící autobus v Karáčí

Článek

Hnutí okamžitě po atentátu varovalo, že jde o pokus islámských radikálů ovládnout město a dostat je pod kontrolu islámských radikálů Tálibánu. Současně vyzvalo ke klidu.

Karáčí přesto zachvátilo násilí a nasazena musela být milice. Ta zadržela 25 lidí podezřelých z účastni na střelbě.

Kvůli násilí byly také uzavřeny školy.

Střety začaly ve stejný den, kdy pákistánská armáda zahájila ofenzívu v okrese Buner [celá zpráva], kam pronikl Tálibán, a přiblížil se na sto kilometrů k hlavnímu městu. [celá zpráva]

Tálibán sice oznámil, že se stáhl, činitelé armády ale uvedli, že i ve čtvrtek armáda podnikala útoky na pozice radikálů v oblastech Ambela a a Pir Baba. V Ambele se setkala s odporem.

Město ve své historii zažilo řadu střetů mezi Urdy z jihu a Paštuny, kteří ovládají sever země a jsou napojeni na radikály.

Autobus zapálený při střetech v Karáčí. FOTO: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám