Hlavní obsah

Afghánská vláda změní zákon, který legalizuje znásilnění

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánská vláda změní zákon, jenž podle kritiků částečně legalizuje znásilnění v rodinách šíitských muslimů. Ve čtvrtek to americké stanici CNN řekl prezident Hamíd Karzáí.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánský prezident Hamíd Karzáí

Článek

Kárzáí uvedl, že on ani další politici o ustanovení nevěděli. Svůj podpis pod zákonem obhajoval skutečností, že je zákon dlouhý a má spoustu článků. „Po konzultacích s duchovními jsem nařídil, aby byl zákon přepracován a každý článek, který není v souladu s afghánskou ústavou a islámským právem šaría, byl ze zákona vyjmut,“ řekl.

Zákon, jenž se týká pouze šíitů. Nařizuje ženám podvolit se muži minimálně každý čtvrtý den, pokud nejsou nemocné nebo by jim to fyzicky ublížilo. Čtyřdenní lhůta souvisí s tím, že muslim může mít až čtyři manželky.

Minulý měsíc Karzáí normu schválil, což vyvolalo ve světě pobouření. Ve středu v Kábulu proti němu před tamní šíitskou mešitou protestovaly asi tři stovky afghánských žen. Mnohem početnější skupina zastánců zákona - mužů i žen - na ně házela kameny. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám