Hlavní obsah

V bojích na Srí Lance zahynulo 60 civilistů, zasažena byla ošetřovna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Colombo

Boje mezi tamilskými separatisty a armádou si na severu Srí Lanky vyžádaly za posledních 24 hodin nejméně 60 obětí z řad civilistů, uvedla ve čtvrtek BBC. Zasažena byla i ošetřovna. Mezi mrtvými je i pracovník Červeného kříže. Dalších 300 lidí utrpělo zranění.

Foto: Stringer, Reuters

Armáda na severu Srí Lanky vytlačuje separtisty.

Článek

"Některé granáty dopadly do malého zdravotnického zařízení v oblasti Ambalavanpokkani, kde lidé čekali na sušené mléko pro děti. Deset lidí bylo při tomto incidentu zabito," řekl BBC v telefonickém rozhovoru doktor Varatharaja a dodal, že se nachází v "bezpečné zóně", kam se nemá střílet. Mezinárodní výbor Červeného kříže potvrdil, že jednou z obětí je jeho zaměstnanec.

V oblasti střetů jsou uvězněny desetitisíce civilistů. Podle nezávislého experta Waltera Kaelina, který na místě zastupuje generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, se nyní v oblasti bojů o rozloze pouhých 20 kilometrů čtverečních nachází více než 100 000 civilistů. Vláda připouští 30 000 až 40 000 lidí.

"Existuje nebezpečí obrovských ztrát na životech... jedná se o opravdu velmi urgentní situaci," řekl Kaelin v Ženevě po návratu ze čtyřdenní cesty po Srí Lance a vyzval rebely, aby umožnili civilistům odejít. Rebelové to ale odmítají.

Armáda však odpovědnost popírá. "Nevypálili jsme žádné střely do bezpečné zóny,“ uvedl mluvčí armády Udaja Nanajakkara. "Lékař byl možná pod tlakem rebelů, kteří ho nutili, aby mluvil o civilních obětech,“ dodal.

Konflikt trvající od roku 1983 si dosud vyžádal přes 70 000 životů. Tamilští separatisté se snažili vybojovat nezávislý stát na severu a východě Srí Lanky, kde tvoří hinduističtí Tamilové většinu obyvatelstva. Z celostátního hlediska je však etnických Tamilů pouze 16 procent, 76 procent tvoří buddhističtí Sinhálci. Poslední armádní operace je ale vytlačily z většiny území, které ovládaly a armáda tvrdí, že jejich konečná porážka je na dosah.

Reklama

Výběr článků

Načítám