Hlavní obsah

Severokorejský parlament opět zvolil Kim Čong-ila do čela KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Severokorejský parlament ve čtvrtek podle očekávání do čela země znovu zvolil dosavadního vůdce Kim Čong-ila. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na oficiální severokorejskou agenturu KCNA. Padly tím spekulace o tom, že by Kim Čong-il odstoupil z funkce kvůli své nemoci a nahradil ho některý ze synů.

Foto: KRT via Reuters TV, Reuters

Kim Čong-il v parlamentu

Článek

"Na prvním zasedání Nejvyššího lidového shromáždění byl zvolen vůdce Kim Čong-il do čela Národní obranné komise," uvedla korejská tisková agentura KCNA.

Jedná se o nejvyšší funkci v zemi, protože generál Kim, který stojí i v čele komunistické strany, velí armádě o síle 1,2 miliónu mužů. Funkci prezidenta Severní Korea v současné době nemá.Tento post zaujímal jen Kim Ir-sen, otec Kim Čong-ila, který stál v čele země od konce 2. světové války do své smrti v roce 1994 a který ze Severní Koreje vytvořil jeden z nejizolovanějších a nejrepresívnějších režimů světa.

Generál je hlavou státu, který je stále ve válečném stavu s Jižní Koreou, protože obě země po válce v roce 1953 podepsaly jen dohodu o příměří, ale mír neuzavřely.

První velké vystoupení Kima od srpnové nemoci 

Kim Čong-il ve čtvrtek předsedá prvnímu zasedání nově zvoleného Nejvyššího lidového shromáždění, která zaujímá v KLDR funkci parlamentu. Očekává se očekává, že parlament schválí  výměnu na některých vysokých funkcí v ve státní správě i v armádě. Severokorejský parlament se schází jen několikrát ročně, aby formálně potvrdil zákony, které předkládá vládnoucí komunistická strana. Členové parlamentu  slouží v klíčových stranických, vládních a vojenských funkcích.

Zasedání severokorejského Nejvyššího lidového shromáždění

FOTO: ČTK/AP

Kimova účast na zasedání parlamentu představuje jeho prvním významné veřejné vystoupení od loňského srpna, kdy údajně prodělal mozkovou mrtvici.[celá zpráva]

Od té doby se často objevovaly spekulace o jeho špatném zdravotním stavu i o tom, který ze synů by ho mohl nahradit ve funkci.  [celá zpráva]

Potvrzení Kim Čong-ila v jeho dosavadní funkci přišlo jen několik dnů poté, co Severní Korea odpálila raketu, která podle její verze vynesla na oběžnou dráhu Země komunikační satelit. Američané ale uvedli, že satelit se na oběžnou dráhu nedostal a zřítil se s posledním stupněm rakety do moře. Západní mocnosti se obávají, že ve skutečnosti šlo o test zbrojního programu komunistického státu, ve kterém žije v chudobě 24 miliónů lidí. [celá zpráva]

USA, Japonsko a další země poukazují na to, že Severní Korea odpálením rakety porušila rezoluce OSN, a požadují jasné odsouzení režimu. Proti přísnému potrestání Pchjongjangu se staví Čína a Rusko, jež mají v RB OSN právo veta.

Reklama

Související články

Kimův režim plní raketu palivem

Severní Korea začala plnit palivem raketu dlouhého doletu, kterou chce podle dřívějšího oznámení vypustit do vesmíru mezi 4. a 8. dubnem. Oznámila to ve...

Výběr článků

Načítám