Hlavní obsah

Severní Koreu dál povede dynastie Kimů, byl vybrán následovník

– SOUL

Severokorejský vůdce Kim Čong-il, který se zotavuje z vážné nemoci, vybral jako svého nástupce v čele země svého třetího, nejmladšího syna Kima Čong-wua. Uvedla to ve čtvrtek jihokorejská agentura Jonhap. Podle jiných zdrojů ale stane v čele země jeho nejstarší syn, uvádí japonský list Daily Yomiuri.

Foto: Reuters

Kim Čong-il při návštěvě traktorového závoru

Článek

"Domníváme se, že Kim Čong-il vybral jako následovníka svého syna Kima Čong-wua, který se narodil jeho třetí manželce Ko Jong-i, a v tomto smyslu dal také kolem 8. ledna instrukce Korejské straně práce," citovala agentura Jonhap zprávu jihokorejské rozvědky.

Podle agentury Jonhap bylo jmenování pětadvacetiletého Kima Čong-wua, který studoval ve Švýcarsku a působí v armádě, v severokorejské komunistické straně naprosto nečekané, ačkoli Kim Čong-wu je považován za inteligentního, přemýšlivého mladíka a otcova oblíbence.

Jihokorejský specialista na severokorejskou problematiku uvedl, že nejmladší syn by mohl být novým vůdcem KLDR: „Čong-wu má kvality vůdce a touhu převzít moc.“ Podle něj je nejkvalifikovanější z Kimových synů.

Tři synové

Zpráva americké rozvědky ale uvádí, že v čele země má stanout jeho nejstarší syn, Kim Čong-nam, možná však má být jen loutkou. Napsal to web japonských anglicky psaných novin Daily Yomiuri.

Kim Čong-nam byl dlouho považován za favorita v nástupnictví, dokud nebyl v roce 2001 zadržen, jak se s falešným pasem snaží vstoupit do Japonska, kde prý chtěl navštívit Disneyland. Podle jiné verze ale chtěl tento vysoký důstojník severokorejské vojenské špionážní služby v Japonsku koupit citlivé technologie. V posledních letech žije Kim Čong-nam v Macau.

V každém případě bude zemi vládnout dál dynastie Kimů. Kim Čong-il převzal vládu nad Severní Koreou po smrti svého otce Kim Ir-sena v roce 1994. Kim Ir-sen stál v čele KLDR od jejího vzniku po druhé světové válce.

Se svou třetí ženou Ko Jong-i má Kim Čong-il ještě jednoho syna Kim Čon-čula, ale ten nepatří k jeho favoritům, prý je příliš slabý. V listopadu 2007 byl nicméně jmenován náměstkem vedoucího oddělení agitace a propagandy (organizačního oddělení) vládnoucí Korejské strany práce, což je klíčový post komunistického aparátu v zemi.

Kim Čong-il je asi nemocný

Šestašedesátiletý Kim Čong-il prodělal loni v srpnu údajně mozkovou mrtvici a podle některých médií utrpěl v říjnu druhou. Severokorejská média tyto informace popírají a ujišťují, že vůdce je v pořádku, což dokládají četnými fotografiemi z akcí, jichž se údajně účastní.

Spekulace o Kimově zdravotním stavu vyvolávají obavy o budoucnost KLDR, která pracuje na vývoji jaderné zbraně, jejíž hospodářství je v troskách a obyvatelstvo stále na pokraji hladomoru.

Ve čtvrtek vyrazil na cestu do KLDR vysoký jihokorejský vyslanec, který má zjistit, jaký je osud nevyužitých palivových tyčí. Podle šestistranných dohod o severokorejském jaderném programu je nutné ověřit, zda se KLDR skutečně zbavila jaderných zbraní. Vysoký představitel pchjongjangského režimu ale uvedl, že jaderné zbraně KLDR nikomu neukáže. "Ani za sto let neukážeme naše jaderné zbraně, jestliže neskončí nepřátelská politika USA a jaderná hrozba vůči KLDR.

Reklama

Související články

Severokorejský prezident je údajně nemocný

Severokorejský prezident Kim Čong-il je možná nemocný. Na veřejnosti se neobjevil už několik týdnů a do KLDR před týdnem přijelo pět čínských lékařů, kteří...

Výběr článků

Načítám