Hlavní obsah

Čína chce zlepšit vztahy s Tchaj-wanem, hlavně bude bojovat s krizí

Právo, Novinky, DPA, ČTK, BBC, aš, pur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Na úvod čtvrtečního Všečínského shromáždění lidových zástupců řekl premiér Wen Ťi-pao, že je připraven jednat s Tchaj-wanem o politických a vojenských záležitostech. Hlavním tématem je ale stimulace ekonomiky, do které stát nalije 585 miliard dolarů. A přestože i Čínu zasáhla globální krize, chce zvýšit i vojenský rozpočet o 14,9 procenta.

Článek

Peking neustoupil od konceptu jedné Číny podle něhož je Tchaj-wan stále součástí ČLR. "Budeme pracovat na základě principu jedné Číny, abychom zvýšili politickou důvěru mezi oběma stranami," uvedl premiér, který řekl, že chce ukončit vzájemné nepřátelství trvající od roku 1949. 

Vztahy mezi Tchaj-wanem a Pekingem se zlepšily poté, co se na Tchaj-wanu chopil moci Kuomintang. Tchaj-wan je ve stále větší míře na Čínu odkázaný. Pevninský stát je jeho největším obchodním partnerem, ale v situaci nynější globální ekonomické krize se objem obchodu a investic snižuje.

Peking chce pomoci ekonomice

Za hlavní problém ale premiér považuje současnou ekonomickou krizi. Proto ohlásil velký investiční program ve výši 585 miliard dolarů. Jeho cílem je vytvořit devět miliónů nových pracovních míst, což je velmi důležité, protože v průmyslových zónách se masově propouští. O čtvrtinu by se měly zvětšit výdaje provinčních vlád

Zvýšení investic naznačil premiér už v listopadu. Nyní k němu uvedl: „V Číně, v rozvojové zemi s populací 1,3 miliardy lidí, je udržování jisté úrovně růstu ekonomiky základem zvyšování zaměstnanosti pro městské i venkovské obyvatele, zvyšování příjmů lidí a zajištění sociální stability.“ Ekonomický růst by měl činit i přes krizi osm procent a zvyšovat by se měly i útraty spotřebitelů,

Podle Wen Ťi-paa Čína krizi překoná: „Plně si důvěřujeme, že překonáme obtíže a výzvy, máme podmínky a schopnosti to udělat.“

Výdaje na armád rostou

Čína také chce letos zvýšit výdaje na armádu o 14,9 procenta na 70,7 miliardy dolarů. Oznámil to už ve čtvrtek mluvčí parlamentu Li Čao-sing. Peníze mají být použity na zvýšení platů vojáků i na modernizaci výzbroje a výstroje. Je to už podevatenácté v posledních dvaceti letech, kdy vojenské výdaje ČLR zaznamenávají dvouciferný růst. V průměru se v posledních deseti letech zvyšovaly o 16,2 procenta ročně, nejvíce v roce 2006 od pětinu, loni pak o 17, 6 procenta.

Čína se však hájí, že její výdaje jsou mnohem menší než americké, Washington dává na obranu 515 miliard dolarů, ve kterých nejsou výdaje na války v Iráku a v Afghánistánu. "Čínská omezená vojenská síla je určena hlavně k obraně naší svrchovanosti a neohrožuje žádnou jinou zemi,“ zdůraznil Li.  I on podtrhl snahu o zlepšení vztahu s Tchaj-wanem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám