Hlavní obsah

Oběťmi bojů na Srí Lance jsou desítky civilistů, použity byly kazetové bomby

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

COLOMBO

Navzdory výzvám OSN a mezinárodních humanitárních organizací se nedaří ochránit civilisty na severu Srí Lanky při tvrdých střetech armády a tamilských separatistů. Poslední boje si vyžádaly 52 mrtvých. Jedna z kazetových bomb také zasáhla nemocnici.

Článek

Podle OSN bylo 52 lidí zabito v okrese Mullativu ve městě Sudantirapuram. Dalších 80 civilistů bylo zraněno. Armáda odpovědnost popírá, tvrdí, že jde o těla padlých rebelů z řad tamilských tygrů, které separatisté převlékli do civilního šatu a pohodili v oblastech obývaných civilisty.

V oblasti byla také evakuována poslední fungující nemocnice, když byla bez přestávky ostřelována po dobu 16 hodin. Zasáhla jí také kazetová bomba. Ostřelována byla i v minulých dnech.

Její budovu opustilo 300 pacientů a dvacet zdravotníků. Podle Červeného kříže je jejich situace zoufalá: „Jsou uvězněni ve velmi malé oblasti, kde se bojuje. Není žádné bezpečné místo, kam by mohli jít, nemají jak utéci.“ V oblasti navíc není k dispozici pitná voda.

Armáda ovšem popírá, že by za osud pacientů mohla. Dodala, že sama nikdy nepoužila kazetové bomby.

Armáda nemíní polevit v tlaku, protože cítí velkou šanci na definitivní vítězství nad separatisty. Podle premiéra dojde k porážce rebelů v nejbližší době.

Reklama

Související témata:

Související články

Padla poslední bašta Tamilských tygrů

Po 25 letech krvavé občanské války ovládla srílanská vládní vojska Mulleittívu, poslední město ovládané tamilskými separatisty, kteří se snažili vytvořit na...

Výběr článků

Načítám