Hlavní obsah

Na Srí Lance ostřelovali nemocnici s 500 pacienty

COLOMBO

Nemocnice na severu Srí Lanky se stala za posledních 24 hodin třikrát terčem dělostřelecké palby během bojů vládních jednotek s tamilskými separatisty. Podle představitele Červeného kříže si ostřelování přeplněného dětského oddělení vyžádalo nejméně devět mrtvých. Číslo však nemusí být konečné. Počet zraněných nebyl znám.

Foto: Reuters

Srílanský voják hlídkuje v dobyté oblasti.

Článek

První granát dopadl na nemocnici s 500 pacienty kolem půlnoci místního času (19.30 SEČ). Nemocnice byla následně zasažena ještě dvakrát.

Zaměstnanci nemocnice poslali OSN zprávu: „Ženy a děti se dostaly pod palbu. Stále počítáme mrtvá těla.“ Podle posledních zpráv je obětí devět. Mluvčí OSN Gordon Weiss uvedl, že zatím není jistý definitivní počet obětí. Nemocnice je kvůli probíhajícím bojům přeplněná a mnozí pacienti leží na zemi.

Útok odsoudil v Colombu vedoucí delegace mezinárodního výboru červeného kříže Paul Castella: „Byli jsme šokováni, že nemocnice byla zasažena už podruhé během několika posledních týdnů. Zranění a nemocní, zdravotnický personál a zdravotnické budovy jsou chráněny mezinárodním právem. Za žádných okolností nemohou být přímo napadeny."

V oblasti bojů uvízli civilisté

Zatím není jasné, kdo nemocnici v místě, kde probíhají boje mezi separatisty a vládními vojáky ostřeloval. Srílanská armáda to popřela, Tamilští tygři se nevyjádřili, ale nemocnice leží v oblasti, kterou stále ovládají, proto je nepravděpodobné, že by po ní sami stříleli.

Armáda během loňské ofenzívy vytlačila rebely z většiny území, které měli pod kontrolou. Nyní ovládají už jen pouhých 300 čtverečných kilometrů, kde zůstává uvězněno možná až 250 000 civilistů (armáda uvádí 120 000). Vládní mluvčí obviňují separatisty, že nechtějí civilistů, dovolit odejít a používají je jako lidské štíty. Tamilští tygři však prohlašují, že místní etničtí Tamilové dávají přednost tomu zůstat pod jejich ochranou. Během 48hodinového příměří oblast opustilo jen asi 300 civilistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám