Hlavní obsah

V Japonsku popravili čtyři odsouzence, v USA čtyřnásobného vraha

BBC, aš, Novinky, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO/HOUSTON

Ve čtyřech japonských městech v noci na čtvrtek oběsili čtyři vrahy odsouzené k smrti. Čtyřnásobného vraha popravili také v americkém státě Texas.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V  Japonsku byli odsouzení oběšení ve městech Tokio, Nagoja a Fukuoka, uvedla japonská tisková agentura Kjódo. Pokyn k popravě vydal ministr spravedlnosti Eisuke Mori.

Podle japonského práva se odsouzení dozvídají o termínu popravy nanejvýš dvě hodiny před jejím uskutečněním a rodiny popravených nejsou o exekuci informovány. předem, ale až po jejím vykonání.

Tento postup pobuřuje ochránce lidských práv, kteří kritizují i tvrdé poměry v japonských věznicích. Amnesty International požaduje moratorium na popravy v zemi. Nejvyšší trest má však velkou podporu místních obyvatel.

Loni bylo v Japonsku popraveno 15 odsouzených, poslední dva usvědčení vrazi byli pověšeni v říjnu. V roce 2007 v Japonsku popravili jen devět lidí. Na popravu čeká v japonských věznicích 95 odsouzených.

V USA popravili čtyřnásobného vraha

Ve stejný den popravily vraha i v Texasu. Byl jím 41letý Virgil Martinez odsouzený za čtyřnásobnou vraždu. V roce 1996 zabil svou přítelkyni, její dvě děti i souseda, který ženu bránil. Vinným byl shledán v roce 1998. Obhájci se snažili popravu alespoň odlišit, protože muž trpěl duševní poruchou. Odvolací soud to však zamítl, i když soudy v odvolacích řízeních opakovaně konstatovaly, že původní Martinezův obhájce byl nekompetentní.

Martinez i před popravou vinu popřel. Podle něj ženu a její děti zabil právě soused, který před svou smrtí ještě řekl policistům, že vrahem byl Martinez.

Martinez zesnul devět minut poté, co mu dali smrtící injekci. Stal se čtvrtým popraveným Texasanem od počátku roku 2009. V Texasu od obnovení trestu smrti v roce 1976 popravili již 427 lidí. Do 12. února tam  mají být smrtící injekcí popraveni čtyři další odsouzenci.

Již potřetí byla naopak už v úterý odložena poprava Larryho Swearingena, který byl odsouzen za znásilnění a uškrcení studentky. Čin měl spáchat před deseti lety. V případě jsou nesrovnalosti. Podle obhajoby byla špatně stanovena doba smrti, zřejmě měla spadat do doby, kdy byl Swearingen už ve vězení kvůli drogám. Nyní se čeká na test DNA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám