Hlavní obsah

Vojáci dostali povolení pronásledovat somálské piráty i na souši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Rada bezpečnosti OSN v noci na středu jednomyslně schválila rezoluci, která umožní pronásledovat somálské piráty i na pevnině. Rezoluce umožňuje jednotkám působícím v Adenském zálivu vstoupit na pevninu, pokud jsou vojáci "na horké stopě" pirátů.

Foto: U.S. Navy Handout, Reuters

Unesená ukrajinská loď Faina

Článek

Kvůli pirátům jsou při somálských březích nasazeny síly hned několika lodí včetně USA, zemí EU, Ruska, Indie a Malajska nebo Jižní Koreje. Útokům však vzhledem k rozlehlosti oblasti stejně nedokázaly zabránit. Letos bylo piráty napadeno přes sto lodí a 40 jich bylo uneseno. Je mezi nimi i zánovní supertanker s ropou za 100 miliónů dolarů a ukrajinská loď Faina s 33 tanky T-72.

Do oblasti chce své vojenské lodě vyslat i Čína. Rozhodla se k tomu den po únosu čínské lodě s 30 námořníky u jemenských břehů. "Bude se jednat o významnou mírovou operaci," citovaly noviny China Daily nejmenovaný zdroj, který však neuvedl podrobnější údaje o velikosti plánované operace. Čínské ministerstvo obrany se k informacím zatím nevyjádřilo. 

Riceová rezoluci uvítala, ale o útoku na pobřeží mluvila opatrně

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová schválení rezoluce uvítala. "Tato rezoluce schvaluje, že pobřeží není pro piráty bezpečným útočištěm," řekla. "Co budeme, nebo nebudeme dělat na horké stopě, rozhodneme případ od případu," dodala.

Riceová během zasedání Rady bezpečnosti prohlásila, že piráti představují stále větší problém: "Jsou hrozbou pro obchod, jsou hrozbou pro bezpečnost, ale především ohrožují princip svobodné mořské plavby."

Pirátství označila za symptomatický jev daný chudobou, nestabilitou oblasti a tím, že Somálsko už dvě dekády nemá centrální vládu.

 Foto: Novinky.cz s použitím Yahoo Maps

USA spěchat nebudou

Americké ozbrojené síly však se zásahem proti pirátům nemíní spěchat. Ministr obrany Gates o víkendu prohlásil, že USA zatím nemají dostatek informací k tomu, aby jejich vojáci mohli útočit na somálské piráty na souši. Ještě předtím velitel americké flotily v oblasti Perského zálivu Bill Gortney uvedl, že po úspěšném únosu lodě už nelze vojenskou sílu použít, aby se ochránily životy rukojmí. Útoky na přístavy by zase mohly způsobit mnoho civilních obětí.

Americké ozbrojené síly mají se Somálskem špatné zkušenosti. USA byly hlavní mocností, která se účastnila mírové operace Obnovená naděje, zahájené v prosinci 1992. Mise však zamrzla a v následujícím roce několik amerických vojáků v Mogadišu zahynulo. Pak se Američané stáhli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám