Hlavní obsah

Z Britů bojuje nejdéle v Afghánistánu čichací pes Jamie

Novinky, aš, Daily Telegraph

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Třikrát déle než jakýkoli britský voják bojuje v Afghánistánu pes Jamie, kterého armáda používá k odhalování výbušnin. Devítiletý špringršpaněl denně zkotroluje na 80 nákladních aut projíždějících provincií Hílmand, která je rejdištěm radikálů z Tálibánu.

Foto: Ismail Sameem , Reuters

Britští vojáci hlídkují u Kandaháru.

Článek

Jamie je v Afghánistánu už tři roky, tedy asi třikrát déle, než tam jsou nasazeni britští vojáci. Jeho psovod Jim Wilkinson si ho nemůže vynachválit „Jamie je obdivuhodný, je to nejlepší pes, s jakým jsem kdy pracoval. I po třech letech je pořád stejně nadšený, pracovat s ním je sen. Jde po všem. Musím ho občas brzdit.“

Jamie se dostal k armádě z útulku, kam byl odložen jako štěně. Měl ohromný talent a své kvality už uplatnil při službě v Iráku, Severním Irsku a Kosovu.

S aktivní službou skončí příští rok, ale důchodu si užívat nebude, bude pomáhat při výcviku mladších armádních psů, aby okoukali jeho triky.

Jejich povolání může být velmi rizikové. V červenci zahynul jiný pes Sasha i se svým psovodem, 24letým svobodníkem Kenem Rosem v léčce, kterou na severu provincie Hílmand nachystal Tálibán. Služba v Iráku a v Afghánistánu je pro psy těžší o to, že muslimové psy opovrhují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám