Hlavní obsah

Britští vojáci zastřelili v Kábulu pětiletého chlapce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Britští vojáci působící v Afghánistánu v pátek zastřelili na předměstí Kábulu dva civilisty, včetně pětiletého chlapce. Informovala o tom afghánská policie. Incident vyvolal v afghánské metropoli nepokoje, desítky rozzuřených lidí házely kamení na místní policii a provolávaly protiamerická hesla.

Článek

"Dnes dopoledne projížděl britský konvoj Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) po silnici z Kábulu do Dželálábádu a došlo k nedorozumění s civilním vozidlem," uvedl náčelník kábulské policie Muhammad Ajjúb Salangi.

Podle svědků byl terčem palby příslušníků zahraničních jednotek afghánský minibus. Další dva afghánští civilisté utrpěli při incidentu zranění.

Do protestů proti policii se na místě zapojila asi stovka lidí, kteří zablokovali silnici, vykřikovali protiamerická hesla a kamenovali policisty.

Na východě zabit bývalý mluvčí Tálibánu

Podle afghánských úřadů při jiné páteční události na východě země ozbrojenci v uniformách afghánské armády připravili o život bývalého mluvčího Tálibánu Muhammada Hanífa. Asi desítka útočníků s pomocí žebříku pronikla do jeho opevněného sídla v Čaparháru, kde žil se svým tchánem. Společně s Hanífem byli usmrceni ještě další tři lidé. Kdo je za vraždou, se zatím neví.

Konflikt v Afghánistánu

Režim Tálibánu svrhla v roce 2001 americká invaze a vysocí představitelé radikálů zřejmě uprchli do kmenových oblastí na afghánsko-pákistánské hranici. Hnutí poté zahájilo povstaleckou válku proti afghánské vládě a mezinárodním silám. Letos se konflikt vystupňoval, když počet násilností vzrostl o 30 procent proti roku 2007 a od počátku roku zahynulo už přes 4000 lidí. Mezi mrtvými je i přes 200 zahraničních vojáků, včetně dvou Čechů.

Muhammad Haníf byl před šesti měsíci propuštěn z vazby, v níž ho držela afghánská rozvědka od ledna 2007. Podle afghánských tajných služeb Haníf ve vazbě vypověděl, že pákistánská rozvědka pomáhá ukrývat vůdce Tálibánu mullu Muhammada Umara v Pákistánu. Islámábád toto tvrzení odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám