Hlavní obsah

Krejčíř se již může po JAR volně pohybovat

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JOHANNESBURG

Podnikatel Radovan Krejčíř už nemá žádná omezení při svém pobytu v Jihoafrické republice, kde byl loni v dubnu zadržen po útěku z Česka a přesunu ze Seychel. Poté, co jej úřady v JAR o tři měsíce později propustily na kauci, musel se dvakrát týdně hlásit na policejní stanici. Už ani to ale neplatí a Krejčíř se podle nynějších informací Práva může nyní po JAR pohybovat naprosto volně.

Článek

„Nesmí ovšem vycestovat, protože mu byl odebrán pas, a pokud by změnil trvalé bydliště v Jihoafrické republice, musel by to nahlásit soudu. Jinak ale žádná další omezení nemá, nemusí se už nikde hlásit,“ řekla v pondělí novinářům žalobkyně z Vrchního státního zastupitelství v Praze Petra Pavlánová, která má na starosti jednu z velkých Krejčířových kauz, týkající se vytunelování společnosti Technology Leasing.

V té hrozí Krejčířovi za podvod až 12 let za mřížemi. Tento případ měl včera začít řešit pražský městský soud, ale kvůli nedostatečné omluvě jednoho z pěti obžalovaných jednání odročil na 10. listopadu. Senát přitom alespoň včera s odkazem na povinnost držet se názoru nadřízeného vrchního soudu rozhodl o tom, že Krejčíře bude nadále považovat za uprchlého.

A to i přesto, že zná jeho současný pobyt, který je v JAR prakticky nedobrovolný, protože tam byl zadržen kvůli příjezdu do země na domnělý falešný pas. Česko pak navíc požádalo o jeho vydání. Prvoinstanční jihoafrický soud však tuto žádost v lednu zamítl a odvolací jednání je zatím v nedohlednu.

Azyl asi nedostal

„Podle mých informací tamní soudce, který Krejčířovo vydání zamítl, dosud vůbec nepředal spis odvolacímu soudu. Ten soud se s námi, tedy jako s Českem, vůbec nebaví, dokonce ani s tamní prokuraturou,“ podotkla k tomu včera Pavlánová.

Sám Krejčíř nyní podle informací Práva bydlí nejen v Johannesburgu, ale také v Kapském Městě, kde si prý pořídil jednu nemovitost. Zároveň již loni požádal v JAR o politický azyl.

Radovan Krejčíř

Narodil se 4. listopadu 1968 v Dolním Žukově na Karvinsku. Jeho matka Naděžda byla kadeřnice, otec Lambert technik.

Vystudoval ekonomickou fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě, absolvoval v roce 1991. Na konci 80. let obchodoval s tuzexovými bony a vydělal tím stovky tisíc korun. Na začátku 90. let pak provozoval zástavárny.

V roce 1992 si vzal svou současnou ženu Kateřinu. Vystudovala hru na housle. Mají spolu syna Denise.

Později vydělal velké peníze na investicích v kupónové privatizaci. V této době působil v mnoha společnostech.

V roce 2003 skončil kvůli jedné kauze ve vazbě, po roce byl propuštěn. Krejčíř je obviněn ve dvanácti kauzách, většinou jde o podvody či nelegální převody peněz.

V roce 1996 koupil seychelské občanství, které se mu hodilo po útěku z Česka v roce 2005. Seychely své občany nevydávají.

V dubnu se pokusil Krejčíř o vstup do JAR na falešný pas, přičemž byl na českou žádost zatčen. V únoru 2008 soud rozhodl, že Krejčíře do Česka nevydá.

Pokud by jej získal, šance Česka na jeho vydání by byly nulové. Ovšem podle neověřených informací, které včera Právo získalo, Krejčíř s žádostí o azyl neuspěl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám