Hlavní obsah

Zmizení kufříku s dokumenty o Krejčířovi soud nepotrestal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Ukradli či neukradli Tomáš Záruba s Nikolou Moučkovou loni v květnu z auta státního zástupce Milana Horvátha spis známého podnikatele Radovana Krejčíře? Podle soudkyně Městského soudu v Brně Dagmar Bordovské se dvojici krádež prokázat nepodařilo a jejich jednáním by se tak měla zabývat pouze přestupková komise městské části Brno-Střed. Nejprve bude muset ale muset kauzu projednat i brněnský Krajský soud, státní zástupce se totiž na místě odvolal.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Někdejší šéf odboru závažné hospodářské kriminality Nejvyššího státního státního zastupitelství Milan Horváth s manželkou .

Článek

Horváth před soudem tvrdil, že kufřík se spisovým materiálem nechal večer 8. května přibližně na půl hodiny v zamčeném autě před svým bytem na ulici Jaselská v Brně. Ve chvíli, kdy se z bytu pro kufřík vracel, už ale v autě nebyl.

"Když jsem ho ve vozidle neviděl, byl jsem v šoku, prohledal jsem auto, byt, znovu auto. Se ženou jsme prohlédli i okolí, nahlíželi jsme i do popelnic,“ popsal martyrium po zmizení spisů Horváth s tím, že při svém odchodu auto zamkl.

Policie ihned rozjela velkou pátrací akci, ale marně. Kufřík byl tou dobou totiž v rukou Záruby a Moučkové, která bydlí ve stejné ulici jako Horváth.

Kufřík prý ležel vedle auta

Podle obžaloby se měla dvojice do auta vloupat a kufřík ukrást, to ale Moučková rezolutně popřela.

"Kufřík jsme našli ležet na ulici vedle auta, tak jsme si ho vzali. Když jsme zjistili, co je v něm, tak jsme se to pokusili prodat novinám. Ale protože byl víkend, tak jsme se nikam nedovolali. No a pak nás zadržela policie. Nebyla jsem si vědoma, že jde o krádež, když jsme to našli. Já ani Tomáš bychom do žádného zaparkovaného auta nebyli schopni vniknout,“ řekla Moučková. Záruba se k soudu nedostavil.

Soudní znalec při jednání potvrdil, že zámky u auta nebyly poškozené. "Do vozidla se lze dostat několika způsoby, aniž by byly poškozeny zámky. Ale to vyžaduje speciální klíče a laik by se s nimi do auta vloupával i několik hodin, možná dnů, než by se mu to podařilo,“ pravil znalec.   

Advokátka Moučkové při závěrečné řeči naznačila, že verze o zmizení z auta nemusí být pravdivá, protože pro Horvátha bylo jistě výhodnější říci, že mu kufřík ukradli, než že ho někde zapomněl. "Nelituji toho, že jsem kufřík po nalezení nevrátila, teď se totiž ukáže, že ten pan státní zástupce lže! A takové lidi máme v politice a v soudnictví,“ řekla po vynesení verdiktu Moučková.

Nejvíce tak na zmizení kufříku doplatil sám Horváth, který přišel o funkci šéfa odboru závažné hospodářské kriminality Nejvyššího státního zastupitelství a byl navíc potrestán snížením platu.

Kufřík obsahoval důležité dokumenty ke kauze Krejčíř, nebyly to ale doklady, jejichž únikem by mohlo být trestní řízení nějak zmařeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám