Hlavní obsah

VIDEO: Peking kvůli smogu znovu omezil řidičům jízdu

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

V čínské metropoli v pondělí znovu obnovili omezení pro jízdy automobilů. Úřady si od opatření slibují čistší prostředí pod nebem, které bylo díky omezením naposledy možné spatřit během srpnové olympiády.

Článek

Každé auto má jednou týdně zákaz vyjet. Systém rotace se odvíjí od registračních čísel vozů a má zkušebně trvat půl roku. Ačkoliv si však obyvatelé Pekingu stýskají po čistším ovzduší, jak ho poznali v srpnu, spousta z nich si stěžuje, že nové schéma je příliš složité.

Zákaz se bude denně vztahovat na 800 tisíc aut. Úřady očekávají, že to pomůže omezit provoz o téměř sedm procent. Zvýší-li se koncentrace zplodin v ovzduší, počítá Peking s rozšířením restrikcí na polovinu z celkového počtu 3,4 miliónu automobilů v hlavním městě.

Omezení vstoupila v platnost v pondělí, kdy nesmělo vyjet žádné auto s registračním číslem končícím jedničkou či šestkou. V úterý je vystřídají auta, jejichž číslo končí dvojkou nebo sedmičkou.

Podobný režim zavedly čínské úřady během srpnové olympiády. Výsledkem byl nejčistší vzduch v metropoli za posledních deset let.

Opatření mají háček - tisícovku nových vozů v ulicích Pekingu denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám