Hlavní obsah

VIDEO: V letadle u Everestu uhořeli cizinci

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁTHMÁNDÚ
Aktualizováno

V Nepálu se v oblasti Mount Everestu v úterý zřítilo a vzňalo menší letadlo. Na jeho palubě byli hlavně cizinci, nejvíc Němci, ale také Švýcaři a Australané. Žádný z nich spolu se dvěma nepálskými členy posádky nepřežil. Štěstí měl jen třetí Nepálec, který skončil v nemocnici. Na palubě bylo celkem 19 lidí.

Foto: Krishna Fuyal, Reuters

Letadlo po pádu začalo hořet

Článek

Letadlo společnosti Yeti Airlines se zřítilo při přistání v mlze na letišti v Lukle, které leží v nadmořské výšce 2 800 metrů asi 60 kilometrů od „střechy světa“. Letadlo v špatném počasí zavadilo koly o bezpečnostní plot a po dopadu se vzňalo. Trvalo dvě hodiny požár uhasit.

Letadlo po pádu začalo hořet.Foto: Reuters/Krishna Fuyal

Záchranné akci bezmocně přihlížely stovky turistů. Mezi mrtvými je dvanáct Němců, dva Švýcaři a dva Australané. Příčinou nehody bylo zřejmě náhlé zhoršení počasí. V oblasti panovala špatná viditelnost.

Letiště v Lukle je hlavním dopravním uzlem pro horolezce směřujícím do Himalájí. Bylo postaveno v šedesátých letech z peněz fondu, který zřídil v lednu zesnuvší první pokořitel Everestu Novozélanďan Edmund Hillary. Právě po něm a jeho šerpovi Tenzingovi bylo letiště letos pojmenováno.

Letiště má ranvej dlouhou jen necelých 600 metrů. Na jeho konci je strmá stěna padající několik stovek metrů. Letiště je pověstné úžasnými výhledy z něj a nervy cuchajícími přistáními na jeho ploše. Špatné počasí jeho provoz přerušuje často.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám