Hlavní obsah

USA zakázaly svým zaměstnancům velké hotely v Pákistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/ISLÁMÁBÁD

Americké ministerstvo zahraničí zakázalo všem svým diplomatům v Pákistánu ubytovávat se ve velkých hotelích v hlavním městě země a dvou jeho ekonomických metropolích. Zapovězeno je v těchto hotelích použít i jenom restauraci nebo se tam s někým sejít k jednání. Jde o reakci na sobotní bombový útok islamistů na hotel Marriott v Islámábádu a na hrozbu radikálů v těchto útocích pokračovat.

Foto: Faisal Mahmood, Reuters

Dělníci odklízejí poničené logo z budovy hotelu Marriott v Islámábádu, na kterou zaútočili sebevražední útočníci.

Článek

"S okamžitou účinností se americkým státním zaměstnancům nedovoluje zůstávat nebo navštěvovat velké hotely v Islámábádu, Karáčí a Péšávaru. Existují informace, že v Islámábádu může dojít k dalším teroristickým útokům, přičemž tržnice a restaurace patří k možným cílům," sdělilo americké ministerstvo.

Na islámábádském letišti platí ve čtvrtek kvůli konkrétní hrozbě atentátem nejvyšší bezpečnostní opatření, ale letový provoz byl prozatím zachován.

Pokyn amerického ministerstva se týká všech státních zaměstnanců, ostatním občanům USA pobývajícím obchodně nebo soukromě v Pákistánu stejný postup naléhavě doporučuje. Američané by měli omezit i své návštěvy tržišť a nákupních středisek.

Již dříve ministerstvo Američany upozornilo, aby se v Pákistánu chovali nenápadně, vyhýbali se místům s větším počtem lidí a často měnili trasy a hodiny svých cest.

Mezi oběťmi atentátu je i dánský diplomat

Na hotel Marriott, do té doby často navštěvovaný Američany, v sobotu zaútočil zatím neznámý sebevražedný atentátník nákladním automobilem naplněným výbušninou. Při explozi a následném požáru přišlo o život 53 lidí a dalších 270 utrpělo zranění. Mezi oběťmi byl i český velvyslanec Ivo Žďárek.

Dalšími zahraničními oběťmi jsou dva Američané, Žďárkova vietnamská přítelkyně a dánský diplomat, který byl identifikován až dnes. Byl to bezpečnostní poradce dánského velvyslanectví v Islámábádu a je prvním členem dánského diplomatického sboru, který přišel o život při teroristické akci od útoku na New York a Washington v roce 2001.

Letiště v Islámábádu má nejvyšší stupeň pohotovosti

Pracovník bezpečnostního oddělení islámábádského letiště Ašraf Faíz ve čtvrtek řekl, že na letišti byl kvůli specifické hrozbě atentátem vyhlášen nejvyšší, červený stupeň pohotovosti.

Krátce potom, co letišti v Islámábádu ráno pohrozil telefonicky neznámý člověk atentátem, se pákistánské úřady rozhodly vyhlásit pohotovost na všech letištích v zemi. Podle zdroje agentury AFP byla hrozba zcela konkrétní a vyplývalo z ní, že se má útok odehrát kolem poledne.

Z velkých leteckých společností se po sobotním atentátu pro dočasné zrušení pravidelných letů do Islámábádu rozhodla zatím pouze British Airways, která do Pákistánu vypravovala každý týden šest letů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám