Hlavní obsah

VIDEO: Potíže kvůli závadnému mléku má v Číně už 53 000 dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Počet dětí, které mají vážné zdravotní problémy kvůli mléku, do nějž výrobci přidávali nebezpečnou chemikálii, stále roste, vyšplhal se už na 53 000. Třináct tisíc dětí je v nemocnicích. Policie už zadržela 18 lidí.

Článek

Už v neděli čínské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že s potížemi bylo hospitalizováno 12 892 malých dětí, což je dvojnásobek dosavadního počtu. Ve vážném stavu jsou 104 z nich. Čtyři děti po požití závadného mléka zemřely . V pondělí pak úřady doplnily, že dalších 39 9650 malých dětí bylo ošetřeno pro potíže způsobené závadným mlékem, do nějž byl přidán melamin.

Skandál se závadným mlékem tak nabývá obrovského rozsahu, jímž nehrozily ani nejvarovnější prognózy. Ty uváděly, že závadné mléko firmy Sanlu mohlo pít nanejvýš deset tisíc malých dětí. Později byl ale melamin zjištěn v mléčných produktech 22 firem. Z prodejen proto byly staženy tuny sušeného mléka

Melamin, který se používá při výrobě umělých hmot, vyvolává ledvinové potíže a způsobuje vznik ledvinových kamenů i rakovinu močových cest. U malých dětí může způsobit selhání ledvin.

:.Čínský premiér Wen Ťia-pao na inspekci v pekingském supermarketu.foto: ČTK/AP

Dodavatelé mléka přidávali do mléka melamin, aby se neodhalilo, že je ředí vodou. Melamim se dostal do sušeného mléka, ale objevil se i v čerstvém. Dusíkatá látka při testech proteinů zamaskuje, že mléko bylo naředěno.

V souvislosti s případem bylo zadrženo 18 lidí, dvanáct dodavatelů mléka a šest osob, které mlékařům prodávaly melamin.

Melamin

Melamin je dusíkatá heterocyklická sloučenina vyráběná na celém světě ve velkém množství jako surovina pro výrobu moderních plastických hmot.

Melaminové pryskyřice jsou velmi pevné a odolné a vyrábějí se z nich například povrchy kuchyňských linek, kuchyňské nářadí a řada dalších výrobků.

Melamin byl zjištěn i v konzervách pro psy a kočky dodávaných v roce 2007 do USA. Tisíce psů a koček loni v USA po pozření jedovatých konzerv uhynuly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám