Hlavní obsah

Nebezpečné sušené mléko mohlo pít v Číně 10 000 kojenců

– PEKING

Až deset tisíc čínských kojenců mohlo pít sušené mléko kontaminované melaminem z továrny Sanlu, uvedl ministr zdravotnictví Čchen ču. Po jeho požití dvě děti zemřely a 1200 je jich nemocných, mají ledvinové kameny. V nemocnici jich zůstává 340, z nich je 53 ve vážném stavu.

Článek

„Počet může v dalších dnech výrazně vzrůst, až další rodiče přivedou své děti ke zdravotním kontrolám," uvedl ministr zdravotnictví. V pondělí tajemník ministra zdravotnictví uvedl, že kontaminované kojenecké mléko vyrobené mlékárnou Sanlu mohlo pít až 10 000 dětí.

"Počet nemocných dětí může stoupat úměrně tomu, jak se rozšiřuje pátrání po těch, které byly krmeny mlékem firmy Sanlu," uvedlo ministerstvo.

Kvůli případu byla v Číně vyhlášena první úroveň zdravotnického nebezpečí.

Melamin měl zamaskovat ředění mléka

Čínská policie už zatkla dva bratry spravující firmu na sběr mléka od drobných výrobců. Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že majitelé firmy mléko ředili vodou. Aby se to nepoznalo, přidávali do ní melamin, který se využívá při výrobě umělých hmot. Ten obsahuje 66 procent dusíku, takže může zmást testy, které stanovují množství proteinů v mléce na základě množství dusíku.

:.Stahování sušeného mléka Sanlu z obchodů foto: ČTK/AP

Firma vykupovala mléko od farmářů v provincii Chu-pej a mlékárně Sanlu vyrábějící sušené kojenecké mléko dodávala asi tři tuny suroviny denně.

Mlékárna nezasáhla včas

Čínské sdělovací prostředky poprvé o onemocnění informovaly 10. září s tím, že onemocnělo několik dětí po požití kontaminovaného mléka. Vláda poté nařídila stažení série sušeného mléka vyrobeného před 6. srpnem a zakázala ji dále sušené mléko vyrábět.

:.Lidé před mlékarnou Sanlu čekají, až jim přijmou vrácené mléko. foto: ČTK/AP

Podle čínských oficiálních činitelů ale mlékárna Sanlu, jejímž menšinovým spoluvlastníkem je novozélandský exportér mléčných výrobků Fonterra, začala už letos v březnu dostávat stížnosti zákazníků, že moč dětí má po požití mléka jinou barvu a že několik z nich bylo přijato do nemocnice s ledvinovými kameny. Ředitel Sanlu nebyl schopen vysvětlit, proč společnost už tehdy neprovedla podrobné testy.

Novozélandská premiérka Helen Clarková v pondělí čínské činitele obvinila, že se stažením závadného mléka váhali, ačkoli je Fonterra už v srpnu na kontaminaci upozornila.

Čína představuje pro odbyt sušeného dětského mléka druhý největší trh na světě a mlékárna Sanlu byla posledních 15 let jeho největším dodavatelem. V roce 2007 zajišťovala 18,3 procenta veškerého sušeného mléka prodaného v Číně. Sanlu měla silné postavení ve venkovských oblastech Číny, kde zemědělci často krmí děti sušeným mlékem, což je pro ně snazší než pravidelně kojit.

Čínské problémy s dodržováním zdravotních norem u potravin a hraček

V uplynulých letech Čína zažila sérii domácích i mezinárodních skandálů kvůli jedovatým či nebezpečným potravinám a dalším výrobkům. V roce 2004 zemřelo minimálně 13 dětí ve východočínské provincii An-chuej na podvýživu, protože dostávaly sušené mléko, které nemělo potřebnou výživnou hodnotu. V roce 2006 zemřelo v Panamě 83 lidí po požití léku kontaminovaného toxinem vyrobeným v Číně.Jedy se objevily i v zubních pastách a exportovaném krmení pro psy. V Číně se také vyráběly hračky nabarvené jedovatými barvami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám