Hlavní obsah

Pákistánská vláda zakázala hnutí Tálibán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pákistánská vláda se v souvislosti s narůstající vlnou násilností v pondělí rozhodla zakázat militantní hnutí Tálibán. Hnutí působí hlavně na jihu země u hranic s Afghánistánem a vláda jej viní z množství atentátů. Při jednom z nich zahynulo minulý čtvrtek na sedm desítek lidí.

Foto: Stringer, Reuters

Pákistánští přívrženci hnutí Tálibán u hranice s Afghánistánem.

Článek

Vláda se rozhodla zmrazit hnutí veškeré bankovní účty i majetek a postavit Tálibán mimo zákon. Pákistánský ministr vnitra jej označil za "teroristickou organizaci, která podněcovala nepokoje". Potrestán by podle něj měl být každý, kdo hodlá Tálibán jakkoliv podporovat.

Pákistánská vláda se až dosud snažila s Tálibánem dohodnout na příměří. Hnutí má totiž velký vliv v jižních provinciích sousedících s Afghánistánem. Další útoky, při nichž zahynulo několik desítek lidí, donutily vládu jednat. Přerušila proto s Tálibánem rozhovory o příměří, které hnutí nedodržovalo a zakázala jej.

Zatím posledním incidentem byl pondělní útok Tálibánců na vládního představitele v údolí Svát. Při útoku zahynulo celkem deset lidí.

Pákistán se v posledních měsících potýká s vlnou násilností, za níž stojí povstalci napojení na militantní islámská hnutí Tálibán a Al-Káida. Jen za poslední měsíc uteklo před boji na severozápadě země na 200 000 lidí, kteří podle humanitárních organizací naléhavě potřebují pomoc.

Reklama

Související témata:

Související články

Nálož v pákistánské nemocnici zabila 20 lidí

Nejméně 20 lidí zahynulo v úterý při výbuchu nálože, která explodovala v objektu nemocnice na severozápadě Pákistánu. Zatím není jasné, zda šlo o sebevražedný...

Výběr článků

Načítám