Hlavní obsah

Studentku s tibetskou vlajkou vyváděli ze stadiónu půldruhé hodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HONG KONG

Hongkongská studentka se pokusila v sobotu při olympijských jezdeckých závodech na předměstí Hongkongu roztáhnout tibetskou vlajku. Čínští policisté zasáhli a vyvedli ji. Trvalo jim to hodinu a půl.

Foto: BOBBY YIP, Reuters

Christina Čchan, studentka hongkongské univerzity, je vyváděna bezpečnostní službou.

Článek

Studentka Christina Čchan měla tibetskou vlajsku ukrytu pod vlajkou kanadskou. Když začala kanadskou vlajku strhávat, aby se ukázala tibetská vlajka, zasáhli strážci pořádku. Požádali ji, aby opustila areál, což odmítla. Ze stadiónu ji vynášeli půldruhé hodiny.

Ředitel jezdeckých závodů Lam Wun Kuong sděli, že divačka má zakázaný vstup na další klání. „Ona rušila další diváky, což je proti nařízením závodiště,“ dodal mluvčí klání Mark Pinkstone. Doplnil, že dívka protestovala už při běhu s olympijským ohněm, ale nebyla zatčena.

V areálu se smí ukazovat pouze vlajky států, které se zápolení účastní. Muž, který chtěl do areálu jít v tričku s nápisem „demokracie a lidská práva jsou důležitější než olympiáda“ byl vyzván, aby si je svlékl.

Další protesty

Nebyl to jediný protest v Hong Kongu. Několik další demonstrantů poblíž závodiště zase požadovalo, aby Čína zrušili trest smrti. Roztáhli transparent s tímto požadavkem.

Pět aktivistů si podle protibetských kruhů také lehlo na pekingské Náměstí nebeského klidu a přikryli se tibetskými vlajkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám