Hlavní obsah

Zimbabwské vedení odmítlo koaliční vládu a poslalo Západ "k čertu"

DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARARE

Řešení politické krize v Zimbabwe, kde se autokratický prezident Robert Mugabe nechal za sporných okolností opět zvolit hlavou státu, je v nedohlednu. Mugabeho vedení totiž důrazně odmítlo možnost vytvoření koaliční vlády s opozicí po vzoru Keni.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe

Článek

"Keňa je Keňa a Zimbabwe je Zimbabwe. Máme vlastní historii vedení dialogu a řešení politických slepých uliček. Zimbabwským způsobem, ne keňským. Absolutně ne,“ prohlásil v úterý Mugabeho mluvčí George Charamba na tiskové konferenci během summitu Africké unie (AU), který týž den skončil v egyptském Šarm aš-Šajchu. Zimbabwe bylo jedním z hlavních témat schůzky.

Při řešení krize, která v Keni vznikla po kontroverzních prezidentských volbách, pomohlo mezinárodní společenství, jež zprostředkovalo rozhovory obou stran. Nakonec po několika měsících vznikla koaliční vláda. Její předseda Raila Odinga se přitom stal jedním z mála Mugabeho kritiků na africkém kontinentu. Požadoval například, aby Zimbabwe pod vedením Mugabeho bylo z AU vyloučeno.

Západní země prý nemají do zimbabwské politiky co mluvit

"Náš způsob definoval zimbabwský lid, neovlivněný vnějším vměšováním. A právě tak bude celá záležitost vyřešena,“ řekl dále mluvčí. Charamba zároveň poslal "k čertu“ Spojené státy, Velkou Británii a další evropské země, jelikož prý nemají, na čem založit kritiku Mugabeho. "Nemají právo něco chtít po zimbabwské politice,“ řekl s poukazem na výzvy, aby Mugabe odstoupil.

Zimbabwská opozice se mezitím skepticky vyjádřila o možnostech uskutečnit rozhovory s vládou o urovnání krize. "Tyto šance jsou po zinscenované prezidentské volbě zcela ztracené,“ zdůraznil v Harrare generální tajemník opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Tendai Biti.

OSN v úterý vyzvala Mugabeho, aby přestal omezovat činnost humanitárních organizací ve své zemi. Mugabe je před volbami obvinil, že "podplácejí“ voliče, aby se přidali k opozici.

Reklama

Související témata:

Související články

Africké země nechtějí kárat Mugabeho

Představitelé tří zemí z jihu Afriky se pokoušejí najít řešení krize v Zimbabwe. Tamní opoziční předák Morgan Tsavagirai uvedl, že se bude řídit návrhy krizové...

Výběr článků

Načítám