Hlavní obsah

Muslimští radikálové povraždili v Pákistánu stařešiny ze soupeřícího kmene

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Muslimští radikálové z pákistánského Tálibánu povraždili 22 kmenových stařešinů, kteří podporovali vládu. Muži byli uneseni ze zasedání místní džirgy v pondělí. Ve středu byla nalezena jejich těla v Jižním Vazíristánu.

Foto: Athar Hussain , Reuters

Pákistánský milicionář na stráži

Článek

Třicet kmenových náčelníků z kmene Bhittani bylo uneseno v pondělí v posádkovém městě Džandola, když se účastnili shromáždění džirgy. Bojovníci pákistánského Tálibánu vedeného Bajtulláhem Mehsúdem na nějaký čas ovládli město. Unesli náčelníky a pak se stáhli. Při bojích padlo 12 lidí, osm radikálů, dvě ženy a dvě děti.

Ve středu bylo nalezeno 22 těl unesených stařešinů v nedaleké rokli. Byla zastřeleni.

Kmen Bhittáni podporoval vládu a podle některých zdrojů jeho bojovníci podporovali vládní vojáky při jejich akcích proti radikálům. V regionu má silné pozice pákistánský Tálibán vedený Mehsúdem, jemuž je připisován i úspěšný atentát na bývalou premiérku Bénazír Bhuttovou z loňského prosince.

Podle jednoho z představitelů vládních bezpečnostních sil Mehsúdův hněv vyvolala akce kmene, kdy jeho členové zastavili Mehsúdova vozidla projíždějící oblastí, kterou obýval. Kontrolovali dokonce ženy.

Mehsúd se po útoku stáhnul, a tak se neočekává, že by útok ovlivnil jednání s vládou o příměří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám