Hlavní obsah

Čínské záplavy jsou nejhorší za 50 let, obětí je už 200

ČTK, aš, Novinky, Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING
Aktualizováno

Povodně, které v posledních týdnech postihly 12 čínských provincií, si podle úterních zpráv vyžádaly už nejméně 200 obětí. Domovy muselo opustit téměř 1,3 miliónu lidí. Zřítilo se 45 000 domů a poškozeno jich bylo 140 000. Zničena byla také úroda na 860 0000 hektarů polí. Škody jsou odhadovány na více než 1,5 miliardy dolarů. Oznámily to tiskové agentury.

Foto: Reuters

Povodeň v Kuang-tungu

Článek

Mezi zasaženými oblastmi je i provincie S'-čchuan, kterou v květnu zdevastovalo ničivé zemětřesení, jež si vyžádalo na 70 000 obětí . Meteorologové přitom varovali, že silné deště budou pokračovat celý týden a že záplavy nově hrozí i na Žluté řece, druhém nejdelším čínském toku.

Úřady v hustě obydlené průmyslové provincii Kuang-tung, sousedící s Hongkongem, varovaly před "černým červnem", protože déšť a rozvodněné řeky ohrožují přehradní hráze. Provincie Kuang-tung se připravuje na možné záplavy v nízko položené deltě Perlové řeky, kde leží několik velkých exportních průmyslových zón i hlavní město provincie Kuang-čou.

V Kuang-si a Kuang-tungu už byl evakuován milión lidí. Situaci ještě může zhoršit začínající sezóna tajfunů. V oblasti přitom žije na 110 miliónů obyvatel, mezi nimiž je i mnoho sezónních dělník.

"Oblast Perlové řeky zasáhly nejen největší povodně za padesát let, ale také nejvyšší příliv za deset let," uvádí zpráva místního vodohospodářské úřady.

Rozvodněné řeky přinutily zemědělce předčasně sklidit nezralou zeleninu ze zaplavených polí, aby stoupající voda sklizeň zcela neznehodnotila.

Přírodní katastrofa podle agentury AP v Číně dále zvýší ceny potravin, které už před záplavami byly na rekordní výši.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám