Hlavní obsah

VIDEO: Následky nejsilnějšího zemětřesení v Číně za 30 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING
Aktualizováno

Pondělní zemětřesení na jihozápadě Číny bylo nejsilnější za poslední tři dekády. Vyžádalo si smrt tisíců lidí, kolik přesně se zatím neví. Úřady potvrdily 12 000 mrtvých, přes 3500 obětí jen v jednom městě. Pod troskami budov a sesunutou půdou však zůstávají pohřbeny další tisíce lidí.

Článek

Vláda nasadila 50 000 vojáků, do postižených oblastí zatím ale dorazila necelá polovina. Záchranné snahy komplikuje silný déšť a zničené cesty. Na nejhůře postižených místech nemohou ani přistávat helikoptéry.

foto: Reuters/Stringer

foto: Reuters/Aly Song

Zemětřesení o síle 7,8 stupňů Richtera udeřilo v pondělí po poledni. Pocítili ho až ve vzdálené metropoli Pekingu či thajském hlavním městě Bangkoku.

foto: Reuters/Stringer

Nejvíce je postižena provincie S’čchuan a zejména hornatá oblast Wen-čchuan. Živel místy zničil 80 procent budov. Následky jsou tak ničivé proto, že měl hypocentrum jen 10 kilometrů pod zemí. Po prvních otřesech následovaly další vlny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám