Hlavní obsah

Premiér Topolánek nečekaně navštívil české vojáky v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL
Aktualizováno

Předseda vlády Mirek Topolánek ve čtvrtek nečekaně navštívil české vojenské jednotky v Afghánistánu. Mimořádnou zahraniční cestu si vyžádaly okolnosti uplynulého týdne, kdy při výbuchu nástražného systému v provincii Logar zahynul jeden český voják a další utrpěli zranění.

Článek

„Přijíždím za vámi v den, kdy slavíme vítězství boje za svobodu v jedné z nejhorších válek. I vy tady v Afghánistánu bojujete za svobodu nejen pro tuto zemi, ale i pro naši vlast a pro nás všechny. Je mi 52 a většina z vás je ve věku mých starších dětí. A když kdokoliv z vašich řad položí život nebo je zraněný, mám pocit jakoby se to stalo mým dětem,“ řekl při návštěvě v Afghánistánu vojákům premiér Mirek Topolánek.

Po návštěvě odletěl zpět do ČR, přistane krátce před šestou hodinou odpoledne.

Předseda vlády se v Afghánistánu nejdříve zastavil v polní nemocnici a chemické jednotce ISAF, které působí v rámci 4. kontingentu Armády České republiky na mezinárodním letišti v Kábulu. Po té se premiér přesunul do provincie Logar na americkou základnu Shank, kde sídlí Provinční rekonstrukční tým České republiky ISAF. V Kábulu působí zhruba 100 vojáků české armády, v Logaru je kolem 200 osob.

Premiér Mirek Topolánek při setkání s českými vojáky. Foto: Úřad vlády

Premiér vojákům poděkoval za velké nasazení, hrdinství a statečnost, kterou v zahraniční misi představují.

„Není pro premiéra těžší rozhodnutí, než posílat své muže a ženy do války. Nikdy bych se pod takové rozhodnutí nepodepsal, kdybych si nebyl jistý, že má smysl. Podrobně a průběžně sleduji situaci tady. Jsem na vás hrdý,“ doplnil premiér.

Třetí český voják zahynul v Afghánistánu minulý týden. Ve středu 30.dubna zasáhl vůz nástražný výbušný systém. Vojáci se vraceli na svou základnu. Další čtyři muži byli zraněni.

Reklama

Související články

V Afghánistánu zahynul další český voják

V Afghánistánu zahynul ve středu další český voják. Vůz, v němž se vracel na základnu, zasáhla výbušnina. Další čtyři vojáci jsou zraněni, jeden z nich těžce....

Výběr článků

Načítám