Hlavní obsah

V Afghánistánu zahynul další český voják

• Aktualizováno

V Afghánistánu zahynul ve středu další český voják. Vůz, v němž se vracel na základnu, zasáhla výbušnina. Další čtyři vojáci jsou zraněni, jeden z nich těžce. Potvrdil to náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Článek

"Vozidlo bylo zasaženo improvizovaným výbušným zařízením. Dva vojáci byli zraněni těžce, dva utrpěli středně těžká zranění a jeden zranění lehké. Vojákům byla po incidentu na místě poskytnuta první pomoc a následně byli vrtulníkem transportováni do vojenské nemocnice v Bagrámu. Po převozu jeden z vojáků rotný R.V. (1979) svému zranění podlehl," uvedl Picek v tiskovém prohlášení.

Rodiny vojáků jsou v současné době vyrozumívány. "Vydal jsem rozkaz k zabezpečení převozu raněných vojáků a ostatků zemřelého vojáka do České republiky v nejbližším možném termínu," dodal Picek.

K tragédii došlo při návratu z plnění operačního úkolu 23 km jihovýchodně od základny PRT SHANK v Afghánistánu v provincii Logar. Dnes padlý voják patřil k českému provinčnímu rekonstrukčnímu týmu, který byl nedávno vyslán na východ Afghánistánu.

Posílení schváleno o pár hodin později

Tragická událost se stala ve stejný den, kdy Sněmovna schválila posílení českého kontigentu v Afghánistánu o speciální jednotky z prostějovské 601. skupiny.

Incident v Logaru se stal v 15:50 místního času, tedy po poledni SELČ. Poslanci o vyslání dalších jednotek hlasovali o několik hodin později.

Letos už druhé úmrtí

Je to již druhý český voják, který v tomto roce zemřel při misi v Afghánistánu. V březnu zahynul Čech při bombovém útoku na jihu Afghánistánu v okrese Girišk.

Další dva čeští vojáci byli těžce zraněni. Při útoku zemřeli i dva Dánové a čtyři Afghánci včetně afghánského tlumočníka.

Režim fundamentalistického hnutí Taliban už v roce 2001 svrhla invaze vedená USA a Británií. Talibanci ale pokračují v boji a jejich odpor navzdory přítomnosti zahraničních vojáků sílí, minulý týden se pokusili i o atentát na prezidenta Hamída Karzáího. Počet bombových a ozbrojených útoků se v posledních dvou letech zdvojnásobil, o život přišlo na 12.000 lidí, včetně 330 zahraničních vojáků.

Shánění posil pro boj proti povstalcům patřilo i k hlavním tématům summitu Severoatlantické aliance, který se počátkem dubna konal v Bukurešti. Příspěvek přislíbilo i Česko.

Kromě provincií Lógar a Hílmand působí více než stovka českých vojáků i v Kábulu, kde je nasazena polní nemocnice. Armáda také plánuje pomoc nizozemskému PRT v provincii Uruzgán, kam chce vyslat 62 příslušníků mechanizované roty z Liberce.

Úmrtí českých vojáků v zahraničních misích

 19. února 1991 - V Saúdské Arábii se nešťastnou náhodou zastřelil podporučík československé armády Petr Šmolka.

 13. ledna 1994 - Český desátník zahynul při dopravní nehodě u chorvatského města Udbina. Jeho spolujezdec byl lehce zraněn.

 21. března 1995 - Při havárii na území Chorvatska severozápadně od Korenice zahynul řidič obrněného transportéru OT-64. Další člen posádky byl lehce zraněn.

 4. srpna 1995 - Při chorvatském ostřelování pozorovacího stanoviště OSN bylo zraněno pět českých vojáků mise UNCRO, z nichž dva svým zraněním podlehli.

 25. října 1998 - Vrtulník Mi-17 českého kontingentu se zřítil nedaleko hercegovského města Tomislavgrad. V jeho troskách zahynula celá tříčlenná posádka.

 13. července 2001 - Na následky zranění na základně českého kontingentu v Bosanské Krupě v Bosně zemřel příslušník ženijní roty pátého mechanizovaného praporu v misi SFOR. Třiadvacetiletý rotmistr byl zraněn výbuchem granátu při zneškodňování munice zajištěné místními obyvateli.

 14. září 2002 - Při nehodě obrněného transportéru OT-64 přišli o život dva čeští příslušníci KFOR a další tři byli lehce zraněni. Nehoda se stala nedaleko základny poblíž obce Šajkovac.

 9. května 2003 - Tři čeští vojáci byli zraněni při dopravní nehodě, která se stala asi 150 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu. Jeden z vojáků později svým zraněním podlehl v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

 30. července 2006 - Na základně Šajkovac v jihosrbském Kosovu zemřel po použití střelné zbraně čtyřiatřicetiletý příslušník českého armádního kontingentu v silách KFOR. Podle informací tisku spáchal sebevraždu.

 4. května 2007 - V Afghánistánu zahynul český voják, kterého zavalila lavina kamení a bahna. Dva další vojáci byli těžce zraněni.

 17. března 2008 - Český voják zahynul na jihu Afghánistánu při útoku sebevraha.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám