Hlavní obsah

Pro zraněné vojáky odletěl do Afghánistánu vojenský speciál

PRAHA

Z vojenského letiště v pražských Kbelích v pátek dopoledne odstartoval speciál, který přiveze z Afghánistánu čtyři zraněné vojáky a ostatky jejich zemřelého kolegy.

Článek

"Do Afghánistánu za českými vojáky míří tímto letounem rovněž náčelník generálního štábu Vlastimil Picek," informovala mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Čtyři zranění čeští vojáci jsou nadále v péči americké vojenské nemocnice v Bagrámu. Tři z nich jsou již ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života. Čtvrtý voják je s těžkými zraněními stále hospitalizován na jednotce intenzivní péče. Na palubě airbusu, který je upraven ve zdravotnické verzi, je pro zabezpečení převozu zraněných odborný lékařský a doprovodný tým.

Kdy se letadlo se zraněnými vrátí, bude podle Růžičkové záviset na zdravotním stavu nemocných. "Naším cílem je dopravit všechny zraněné do Prahy v co nejkratším čase, bude ale záležet na jejich aktuálním zdravotním stavu," uvedla. Optimistický scénář počítá s návratem letounu v sobotu večer.

Vojáci byli zraněni ve středu při výbuchu nastražené nálože. Z pětičlenné posádky vozu zraněním později podlehl jeho řidič.

K útoku došlo v provincii Lógar a jeho terčem byli členové provinčního rekonstrukčního týmu, který v tomto regionu na východě Afghánistánu působí od března. Mrtvý voják je třetím příslušníkem české armády, který v této zemi zahynul.

Reklama

Související články

V Afghánistánu zahynul další český voják

V Afghánistánu zahynul ve středu další český voják. Vůz, v němž se vracel na základnu, zasáhla výbušnina. Další čtyři vojáci jsou zraněni, jeden z nich těžce....

Výběr článků

Načítám