Hlavní obsah

Mugabe první kolo zimbabwských prezidentských voleb prohrál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARARE

Opoziční kandidát Morgan Tsvangirai se stal vítězem prvního kola zimbabwských prezidentských voleb uspořádaných 29. března. Podle oficiálních výsledků zveřejněných v pátek získal 47,9 procenta hlasů, dosavadní prezident Robert Mugabe pak 43,2 procenta. Protože ani nejen nezískal nadpoloviční většinu hlasů, bude se konat kolo druhé.

Foto: Reuters

Předák zimbabwské opozice Morgan Tsvangirai

Článek

Volební komise zatím nesdělila, kdy se druhé kolo uskuteční, ale výsledek je v souladu s odhady nezávislých expertů. Opoziční Hnutí za demokratickou změnu vždy tvrdilo, že vyhrálo, ale je přesvědčeno, že získalo už v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů. Uvádělo, že získalo 50,3 procenta hlasů. S oficiálními výsledky nesouhlasí. Na víkendové schůzi rozhodne, zda je akceptuje.

Opozice tvrdila, že důvodem neustálého odkládání vyhlášení výsledků je snaha vládnoucí strany ZANU-PF volební výsledky zfalšovat.

Voliči opozice se už stali terčem mnoha útoků ze strany příznivců ZANU-PF a policejních sil. Podle humanitárních organizací bylo při povolebních nepokojích vyhnáno 105 000 lidí. Opozice se obává, že vyhánění má za cíl snížit počet voličů opozice, aby Mugabe, který vládne zemi 28 let, mohl zůstat u moci po vítězství v druhém kole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám