Hlavní obsah

Podle USA vyhrála v Zimbabwe opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KAPSKÉ MĚSTO

Vůdce zimbabwské opozice Morgan Tsvangirai je podle americké vyslankyně jasným vítězem voleb v Zimbabwe z 29. března. Uvedla to ve středu Jendayi Frazerová v Jižní Africe, kde zahájila svou cestu po státech sousedících se Zimbabwe s cílem vyvinout tlak na stávajícího prezidenta Roberta Mugabeho.

Foto: Siphiwe Sibeko , Reuters

Jendayi Frazerová uvádí, že v Zimbabwe vyhrála opozice

Článek

"Myslíme si, že v této situaci je jasný vítěz,“ uvedla Frazerová. Na otázku, zda je nutné v Zimbawe rozdělení moci, odpověděla: "Morgan Tsavngirai vyhrál a pravděpodobně jednoznačně, takže nepotřebujete vládu národní jednoty. Musíte přijmout výsledek.“ Tvrdý výrok ale záhy zmírnila slovy: "Možná je potřeba politické řešení, vyjednané řešení.“

Výsledky voleb zatím nebyly zveřejněny kvůli přepočítávání hlasů ve více než 20 obvodech. V jednom už bylo ve středu vítězství přisouzeno Mugabeho straně ZANU-PF, které zemi vládě od vyhlášení nezávislosti plných 28 let. Mugabe v posledních letech jednal autokraticky. Přivedl zemi do krize, inflace činí několik set procent a 80 procent lidí je nezaměstnaných.

Tsvangiraiovo Hnutí pro demokratickou změnu opakovaně uvádělo, že jeho kandidát získat už v prvním kole 50,3 procenta hlasů, a tudíž by se měl stát novým prezidentem. Nezávislí pozorovatelé uvádějí, že Tsvangirai získal 49 procent hlasů.

Kvůli napjaté situaci Čína povolala zpět do vlasti loď, které vezla do Zimbabwe objednané zbraně. Čína původně chtěla zbraně dopravit do země přes Jižní Afriku, ale ta to odmítla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám