Hlavní obsah

Islámští radikálové se v Somálsku nevzdávají, boje si vyžádaly sto obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOGADIŠO

Přes sto lidí zahynulo o víkendu v bojích v somálském hlavním městě Mogadišu. V neděli zemřelo 81 lidí. Sporadické střety mezi islámskými vzbouřenci a slabou vládou podporovanou etiopskou armádou pokračují i v pondělí. Oběti bojů nikdo neodklízí, leží v ulicích.

Foto: Ismael Taxta , Reuters

Somálci nesou zraněného k ošetření

Článek

V neděli zahynulo v bojích 81 lidí, v sobotu podle BBC kolem pětadvaceti. Střety propukly, když začali etiopští vojáci hledat zbraně v oblasti, kde měli silné pozice islámští radikálové.

Vláda sice uvádí, že se brání útokům radikálů sama, svědci ale uvádějí, že když se vládní vojáci dostali pod palbu radikálů, severovýchod metropole začali ostřelovat etiopští vojáci z těžkých zbraní.

Mezi oběťmi byli podle svědků nejméně dva etiopští vojáci, zahynula také sedmiletá dívka. Premiér Núr Hassan Hussajn se za civilní oběti omluvil a přiznal i zapojení etiopských sil. „Vláda se omlouvá za boje a ztráty životů nevinných civilistů, ale naším úkolem je obnovit právo a pořádek na základě sjednocení a mírovou cestou. To ale neznamená, že naše vojska a naši spojenci v Etiopii se nebudou bránit, když se stanou terčem útoku,“ uvedl v prohlášení.

Poslední boje potvrzují, že se slabé vládě nedaří ani za etiopské podpory definitivně porazit islamisty. Na konci roku 2006 už muslimští radikálové ovládli většinu území Somálska. Pak podpořila slabou prozatímní vládu etiopská armáda a z většiny území je vytlačila. Do bojů se zapojila i americká letadla, protože podle Spojených států byli někteří radikálové napojení na teroristickou síť al-Kajda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám