Hlavní obsah

Osm bývalých vězňů z Guantánama podalo žalobu na britskou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Osm bývalých vězňů držených na americké vojenské základně na Guantánamu, kde USA vězní zvlášť nebezpečné podezřelé z terorismu, zažalovalo britskou vládu a britské tajné služby o náhradu jdoucí do miliónů liber. Uvedl to britský list The Daily Mail.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Věznice Guantánamo

Článek

Žaloby podané u britského nejvyššího soudu viní hlavního státního zástupce, bezpečnostní složky a výzvědné služby z toho, že se podíleli na jejich nezákonném únosu, věznění a vyslýchání.

"Britské úřady se provinily tím, že se podílely na větší části celého procesu, že byly každodenně zapojeny do záležitostí kolem nás, ještě než jsme byli přemístěni na Guantánamo," řekl listu bývalý vězeň Moazzam Begg.

Begg stejně jako ostatních sedm mužů prošlo rovněž různými zadržovacími zařízeními v Afghánistánu a v Pákistánu.

Žalující stranu zastupuje právní firma Birnberg Pierce, která odmítla agentuře AP žalobu potvrdit, úřední zdroj se zatím k záležitosti nevyjádřil.

Podle deníku budou britské soudy v této souvislosti řešit dvě oddělené žaloby, jedna se zabývá stížností pěti bývalých vězňů s britským občanstvím, druhá stížností tří zbývajících vězňů - občanů jiných zemí. Obě žaloby jsou namířeny proti vládě a tajným službám MI5 a MI6.

Reklama

Výběr článků

Načítám