Hlavní obsah

Osmnáctiletý Novozélanďan ukradl z účtů 20 miliónů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WELLINGTON

Až dvacet miliónů dolarů ukradl z bankovních účtů nic netušících běžných klientů osmnáctiletý Novozélanďan Owen Thor Walker. Přiznal to v úterý před soudem ve Wellingtonu.

Foto: Novinky

Případ mladého počítačového piráta projednává soud pro nezletilé.

Článek

Walker byl kápem gangu počítačových pirátů. Ti vyvinuli speciální software, s jehož pomocí hladce pronikali do cizích počítačů. V nich se zajímali hlavně o údaje týkající se kreditních karet a bankovních účtů, z nichž pak vybírali peníze.

Dokázali také manipulovat obchody s akciemi svých obětí.

Hackerské programy byly unikátně šifrované a dokázaly proniknout i údajně bezpečnými antivirovými systémy. Vytvářel je sám Walker, na internetu vystupující pod přezdívkou AKILL.

Walkerova skupina podle policie pronikla do 1,3 miliónu počítačů po celém světě. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) její zlodějské řádění vyčíslil na celkem 20 miliónů dolarů.

Případ mladého počítačového piráta a jeho skupiny projednává soud pro nezletilé, protože Walker své internetové krádeže provedl ještě před dosažením plnoletosti. Jeho právník nyní usiluje o to, aby Walker v případě odsouzení nemusel nastoupit do věznice a mohl si trest odpykat v domácím vězení. Advokát navíc tvrdí, že jeho klient trpí určitou formou duševní poruchy autismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám