Hlavní obsah

Pákistán volí parlament v atmosféře teroru a strachu

– LÁHAUR/ISLÁMÁBÁD
Novinky, Břetislav Tureček (Islámábád), autor je zpravodaj ČRo

V atmosféře strachu a násilí začaly v pondělí v Pákistánu parlamentní volby, které rozhodují o složení parlamentu a čtyř provinciálních shromáždění. Krátce před otevřením volebních místností byl na ulici zastřelen kandidát opoziční Pákistánské mulimské ligy (PML-N), která má spolu s opoziční Pákistánskou lidovou stranou (PPP) největší šanci vyhrát.

Foto: Zahid Hussein, Reuters

Pákistánky volí v Karáčí.

Článek

Neznámí muži pálili na auto s kandidátem Pákistánské muslimské ligy v Pandžábu na východě země. Při útoku byli zabiti i čtyři jeho spolupracovníci, uvedla místní policie. Bezpečnostní složky nezabránily atentátu, přestože bylo po celé zemi rozmístěno 81 000 vojáků a 400 000 policistů dohlížejících na bezpečnost.

Kromě útoků panují i obavy ze zfalšování výsledků voleb. Hlasování 80 miliónů voličů rozhodne totiž o dalším směřování země. Pokud Pákistánská lidová strana zavražděné bývalé premiérky Bénazír Bhuttové a Pákistánská muslimská liga dalšího bývalého předsedy vlády Naváze Šarífa získají dvě třetiny křesel, mají dokonce možnost odvolat prezidenta Parvíze Mušarafa.

Láhaur střeží vojáci i policisté.foto: Reuters/Mohsin Raza

Lidé podporující opozici vesměs očekávají nejen její návrat k moci, ale právě odstavení prezidenta Parvíze Mušarafa. Velký domácí i mezinárodní tlak kontroverzního vůdce na podzim donutil vzdát se uniformy.

Opozice Mušarafa nechce

Mnoho kandidátů se ale netají úmyslem napadnout samotnou volbu, která Mušarafovi umožnila setrvat v prezidentském paláci v civilu. „Mušaraf byl diktátor, který za osm let nadělal v naší zemi mnoho zla. Jak by mohl po volbách zůstat?“ řekla mi v Láhauru paní Máliková a dodala.

„Budu dnes hlasovat pro Lidovou stranu (PPP), kterou vedla mučednice Bénazír Bhuttová.“ Mluvila o političce, kterou koncem prosince zavraždili po jejím návratu z osmiletého dobrovolného exilu dodnes neznámí teroristé. Bhuttová tehdy měla velkou šanci stát se už potřetí premiérkou. V pondělí se ukáže, nakolik PPP, jejíž vedení převzali manžel a syn Bhuttové, dokáže zúročit onu mučednickou auru.

Jen armáda zvládne chaos v zemi

Jenže je tu i jiný tábor. „Všichni politici, kteří se dneska derou k moci, jsou k ničemu,“ hájí Mušarafův tábor 60letý obchodník Irfán. „Tuhle zemi dokážou ukočírovat jedině vojáci.“

Voliči, který odevzdal hlas, označují palec. foto: Reuters/Zahid Hussein

Šaríf prohlásil, že pokud jeho strana a PPP neobsadí v parlamentu většinu křesel, bude to znamenat, že dosavadní establishment volby zfalšoval.

Aktivisté Lidové strany už pro ten případ hrozí demonstracemi a nepokoji. Jenže vyloučit se nedá ani to, že tyto strany, mimochodem protežované Západem, pohoří i bez manipulací. „Při volbách v roce 2002 analytici předpovídali, že v Severozápadní provincii zvítězí PPP nebo paštunští nacionalisté,“ připomněl v neděli z Pešávaru zpravodaj televize Geo. „Nakonec ale s převahou vyhráli islamisté. A taková překvapení nelze vyloučit ani teď.“

Bojkot a masakry

Řada stran – například vlivná radikální islamistická Džamíate islámí – volby bojkotuje. „Jasně jsme řekli, že volby s Mušarafem u moci nemohou být regulérní, a proto se jich neúčastníme,“ vzkázal zase Džamíl Akbar Bugtí, vůdce balúčských nacionalistů, kteří si stěžují, že ať je v centru v Islámábádu u moci kdokoli, jejich zaostalou západní provincii stejně přehlíží. Výsledek může zkreslit i strach mnoha voličů do volební místnosti vůbec přijít kvůli hrozbě teroru.

Pákistánci před volební místností v Péšavárufoto: Reuters/Mian Khursheed

Jen v neděli jsem v pákistánském televizním vysílání napočítal osmnáct zpráv o různých násilných incidentech nebo zadržených teroristech. Nejznámějším terčem předvolebního teroru je Bhuttová, kvůli jejíž smrti byly volby o šest týdnů odloženy. Na jména stovek dalších obětí extremistů, kteří se snaží volby zmařit bombami, ale není místo vlastně ani v místních novinách. V sobotu sebevražedný atentátník zabil 46 lidí na shromáždění PPP v Páračínáru u hranice s Afghánistánem. „Bylo to děsivé, všude mrtví a utrhané ruce, nohy i hlavy,“ popsal hrůznou scénu jeden z přeživších. Jistě ho poslouchalo i mnoho ze 132 miliónů voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám