Hlavní obsah

Počet obětí násilí v Keni překročil tisícovku

Novinky, aš, Novinky, CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NAIROBI

Keňský Červený kříž v úterý oznámil, že počet obětí násilí po sporných prosincových prezidentských volbách překročil tisícovku. Od pátku si střety vyžádaly 150 mrtvých, i když opozice se už dohodla s prezidentem na potřebě zastavit násilí přecházející v nemilosrdné etnické čistky.

Foto: Noor Khamis, Reuters

Demonstranti zapalovali v Nairobi ohnivé barikády.

Článek

Své domovy od konce prosince, kdy ve sporných prezidentský volbách zvítězila dosavadní hlava státu Mwai Kibaki, ve strachu před násilím opustilo na 350 000 Keňanů. Desítky tisíc jich uprchly do sousední Ugandy.

V neděli požádala opozice vedená Railem Odingou z kmene Luů, který ve volbách prohrál, aby do země byly vyslány mírové sbory OSN. Odinga o jejich vyslání požádal jednání s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem na summitu Africké unie v etiopské Addis Abebě.

V neděli požádala opozice vedená Railem Odingou z kmene Luů, který ve volbách prohrál, aby do země byly vyslány mírové sbory OSN. Odinga o jejich vyslání požádal jednání s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem na summitu Africké unie v etiopské Addis Abebě.

Protesty proti Kibakimu z kmene Kikujů brzo přerostly v brutální etnické čistky. Už v prosinci bylo ve městě Eldoret upáleno na třicet lidí, kteří hledali úkryt v kostele. Při dalších útocích byli lidé posekáni mačetami. Především však byli lidé z odlišných kmenů vyhánění z rozsáhlých oblastí země, například z údolí Rift byla vyhnána většina Kikujů. Vyhánění Kikujové zase zapalovali pole.

Jednání znepřátelených stran, které navíc patří k odlišným kmenům Kikujů a Luů, jsou velmi komplikovaná. V pondělí odstoupil ze své funkce hlavní vyjednavač, jihoafrický obchodník Cyril Ramaphosa, protože vláda k němu měla výhrady V Jižní Africe přitom vedl hovory o ukončení apartheidu. 

Luové kontra Kikujové
Dosavadní keňský prezident Mwai Kibaki, jehož zvolení ve volbách 27. prosince 2007 vyvolalo v zemi vlnu násilí, patří k nejpočetnějšímu a nejbohatšímu kmeni Kikujů, jehož příslušníci žijí převážně v centrální části země.
Opoziční kandidát Raila Odinga patří k Luům, kteří pocházejí hlavně ze západní části země v oblasti Viktoriina jezera u hranic s Ugandou. Odinga si vytvořil image kandidáta chudých vrstev a své bašty má také v chudinských čtvrtích metropole Nairobi.
K nejpočetnějším etnickým skupinám patří Kikujové (22 procent), Luhjové (14 procent), Luové (13 procent), Kalendžinové (12 procent) a Kambové (11 procent).
Asi 36 miliónů obyvatel Keni je rozděleno přibližně do 40 kmenů či etnických skupin, jejichž příslušníci sdílejí podobné kulturní tradice, ale i zhruba stejné ekonomické postavení a stejný jazyk.

Reklama

Související články

V Keni upálili v kostele padesát lidí

Násilí v Keni po čtvrtečních prezidentských volbách eskaluje. Vyžádalo si životy nejméně 300 lidí. V úterý vzal ve městě Eldoret na západě země rozvášněný...

Opozice v Keni plánuje třídenní protesty

Keňská opozice v pátek svolala na příští týden třídenní demonstrace na protest proti zmanipulovaných prezidentským volbám z 27. prosince. Policie okamžitě...

Výběr článků

Načítám