Hlavní obsah

Výbuch pyrotechniky v Austrálii vyvolal slabé zemětřesení

Novinky, jky, Novinky, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Továrnou ve východní částí Austrálie nedaleko Sydney otřásla série výbuchů, která poškodila domy nacházející se v okolí. Dle prvních zpráv nebyla hlášena žádná zranění, deset domácností však muselo být z bezpečnostních důvodů evakuováno. Oblastí totiž vlivem výbuchu otřáslo slabé zemětřesení.

Článek

Až třicet kilometrů daleko byly údajně slyšet výbuchy pyrotechnické továrny Howard and Sons ve městě Wallerawang. Dle policejního mluvčí nemuselo jít o nehodu, výbuch mohl být vyvolaný zatím neznámým pachatelem. Společnost měla dodat pyrotechniku pro velké množství novoročních oslav po celé zemi.

Mnoho zákazníků z celé Austrálie si teď musí hledat nového dodavatele pyrotechniky. Není tak vyloučen, že k výbuchu došlo vlivem nečistého konkurenčního boje. Série výbuchů trvala prý až 90 minut. "Znělo to a bylo to i cítit jako slabé zemětřesení, které otřásalo všemi budovami," řekl deníku Sydney Morning Herald obyvatel městečka WalleraWang. Okna se prý vysypala i v domech vzdálených od místa výbuchu více než kilometr.

Dle šéfů továrny bylo přibližně 20 budov v továrně zcela srovnáno se zemí, 30 dalších bylo poškozeno. Policie začala místo prohledávat ve snaze najít něco, co by jim pomohlo určit příčinu výbuchu. "Během exploze nebyli v továrně žádní lidé, alespoň tedy ne oprávněně," řekl policejní vedoucí Greg Martin. Nevyloučil tak možnost toho, že se do továrny vloupal neznámý pachatel, který výbuch způsobil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám