Hlavní obsah

JAR zastavila těžby, horníci stávkují kvůli nebezpečným dolům

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JOHANNESBURG

Jihoafrický Národní svaz zaměstnanců dolů (NUM), který má 270 000 členů, vyhlásil v úterý jednodenní stávku za větší bezpečnost v práci. V jihoafrické metropoli Johannesburgu se shromáždilo k protestnímu pochodu asi 40 000 horníků.

Článek

Svaz předpokládá, že k první stávce svého druhu se po celé zemi přidá na 240 tisíc horníků. Stávka zastaví těžbu v dolech více než 60 společností. Jižní Afrika je jedním z největších exportérů zlata a platiny.

Některé z jejích dolů, patřících k nejhlubším na světě, mají velmi špatnou reputaci kvůli bezpečnostním podmínkám. Letos v zemi při důlních haváriích zemřelo nejméně 200 horníků, vloni to bylo 199 havířů.  

Odbory tvrdí, že špatné bezpečnostní podmínky v dolech kontrastují s rostoucími zisky důlních společností. Ceny zlata na světových trzích jsou na rekordních hodnotách za poslední více než čtvrtstoletí.

V Johannesburgu vede protestní pochod tisíců horníků k hlavnímu sídlu komory těžařů. Jejich představitel Frans Barker už na příští týden potvrdil zahájení rozhovorů obou stran o bezpečnostní situaci v sektoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Ceny ropy i zlata dosáhly dalších rekordů

Cena americké lehké ropy překonala v úterý hranici 97 dolarů za barel, když stoupla o tři dolary na 97,10 dolaru. Rostla cena severomořské ropy Brent, která...

Výběr článků

Načítám