Hlavní obsah

BBC přinesla svědectví z Mugabeho "koncentračního" tábora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARARE

V zimbabwských výcvikových táborech, které mají podle vlády pomoci vytáhnout mladé lidi z bídy a vychovat z nich fyzicky i psychicky zdatné občany, je běžné mučení a sexuální zneužívání. Režim Roberta Mugabeho z těchto středisek navíc rekrutuje nové členy do své obávané tajné policie. S odkazem na očité svědectví jednoho z absolventů těchto výcvikových táborů o tom informovala britská stanice BBC.

Článek

Dvacetiletý Zimbabwan Washington se prý zapsal do jednoho z těchto výcvikových středisek, protože mu bylo řečeno, že tamější výcvik mu otevře dveře na univerzitu. Vláda do středisek lákala nové členy také s tím, že se "dozvědí více o historii své země" a že budou "vybaveni do světa", píše BBC. Washingtonovi se prý zdálo, že tento plán je důvěryhodný a jde ruku v ruce s vládní politikou boje proti nezaměstnanosti a chudobě.

Realita však byla odlišná. Washington to pochopil tehdy, když jedné noci uslyšel křik z ženských ubytoven tábora a ráno spatřil některé své mužské kolegy s jizvami po kousnutí. Jak je poučili velitelé, znásilňování bylo "součástí výcviku". Sám Washington se poté, co byl donucen ke znásilnění jedné ze spoluúčastnic výcviku - která údajně porušila jeho pravidla - rozhodl k útěku. Byl však chycen, mučen a jeho "komplic" byl ubit k smrti.

Trestem byla práce v tajné policii

Vedení tábora ho za trest poslalo pracovat k zimbabwské tajné policii, známé pod zkratkou CIO (Central Intelligence Organization). "Zdá se, že nedisciplinovanost a inteligence jdou ruku v ruce, mladý muži," řekl mu prý velitelé tábora. "Ode dneška se s vámi bude zacházet jinak".

Washington se podle BBC během téměř ročního výcviku v CIO naučil, jak mučit pomocí obušků, elektrických drátů, kleští a šroubováků. Nováčci si prý měli možnost ozkoušet mučící nástroje na zločincích, ale i politických vězních. Navštívil prý také několik tajných věznic, roztroušených po celé zemi, v nichž žili v otřesných podmínkách i političtí vězni. V kurzech je prý učili také "umění" zdiskreditovat politické odpůrce.

Nejhorší zážitek jeho života však Washintona teprve čekal, píše BBC. Jednoho dne dostal prostý úkol: zabít. Spolu s kolegou měli muže zbitého do bezvědomí zalít do betonu, naložit do kufru a nechat auto sjet do jezera. Hrozný úkol prý museli vykonat, protože je při vražedné akci sledoval další agent CIO.

Po této otřesné zkušenosti se Washingtonovi podařilo utéct do Namibie. Do dneška však žije v obavách z CIO, která prý všem uprchlým agentům slíbila, že "je dostane kdekoliv na světě". A Washington, kterého navíc trápí svědomí, tomu prý pevně věří.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám