Hlavní obsah

Indonésie si oddechla, zemětřesení nevyvolalo tsunami

Novinky, ČTK, msnbc.com, jakartapost.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

Mohutné podmořské zemětřesení o síle asi 6,6 stupně Richterovy škály zasáhlo v úterý severovýchodní Indonésii v oblasti Moluckých ostrovů. Indonéské úřady vydaly varování před hrozbou přívalové vlny tsunami, ta se ale po kritické hodině neobjevila, a tak byl poplach zrušen.

Článek

"Upozornili jsme úřady v hlavním městě Moluckých ostrovů a v pobřežních oblastech a varovali je před možnou přívalovou vlnou tsunami," oznámil po prvních otřesech seizmolog Fauzi.

Varování úřadů před hrozící přívalovou vlnou okamžitě způsobilo panický úprk místních obyvatel z lehce se otřásajících budov do výše položených míst. "Lidé po prvních silných otřesech utíkali ze svých domovů, ale už se vrátili," řekl šéf policie v Halmahera Selatan a dodal, že zatím neobdržel žádné zprávy o zraněních nebo škodách na budovách. Je pouze známo, že na některých budovách v Ternate se objevily praskliny.

Indonéští odborníci oznámili, že síla otřesů dosáhla 6,6 stupně na Richterově stupnici, američtí seizmologové hovoří o 6,5 stupně. Epicentrum záchvěvů, zaznamenaných v 15:04 místního času, bylo zjištěno 45 kilometrů jihozápadně od Labuhy v provincii Severní Moluky. Zemětřesení bylo v hloubce 31 kilometrů pod hladinou moře.

.: Kliknutím na mapku ji zvětšíte do původní velikosti.

V oblasti epicentra zemětřesení se na dně Pacifiku nalézá celá řada sopek a tektonických zlomů, které zvyšují hrozbu otřesů mořského dna a vulkanických erupcí.

Podobná událost severně od ostrova Sumatra o Vánocích roku 2004 vyvolala vlny tsunami, které v zemích kolem Indického oceánu zabily přes 200 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám